Vege

Kolorowe marchewki pieczone z tymiankiem

1 Min. czytania
Sobotni spacer-a raczej bieg w deszczu na rynek, okazał się owocny. Zobaczyłam panią sprzedającą kolorowe marchewki i od razu musiałam je mieć. Oczywiście kusiły mnie kolory, a także cena, duży pęczek za dwa złote – nie mogłam ich nie kupić. Następnego dnia marchewki stanowiły dodatek do obiadu, chociaż ciężko było przejść obojętnie obok tych zapachów i większość została po prostu zjedzona mimochodem. Cudownie pachnące i aromatyczne marchewki to nie tylko świetny dodatek do obiadu, ale i wspaniała przekąska, zdrowa, smaczna i bajecznie kolorowa.
Składniki:
Pęczek kolorowych marchewek ( można użyć zwykłych)
Miód-dwie łyżki
Sól morska
Tymianek
Pieprz
Oliwa

Wykonanie jest banalne. Marchewki obieram, kroję w dowolny kształt-u mnie paski i myję. Przygotowuję marynatę-oliwę mieszam z miodem i tymiankiem. Marchewki zanurzam w marynacie, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie przekładam je na blachę, posypuję solą i pieprzem i piekę aż będą miękkie. I  obłędnie pachnące marchewki gotowe.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.