Vege

Ser, sałata, jabłko, bez-śniadaniowy miszmasz.

1 Min. czytania

Lubię mieć wolny poranek w środku tygodnia. Szkoda tylko, że ta „wolność” trwa dwie godziny, a potem czeka mnie dzień pełen chaosu i walki z dziwnymi klientami i taki panami inżynierami. Cóż, jestem historykiem, nie znam się na tym co sprzedaje mój pracodawca-a prywatnie pan tata, robię dobrą minę do złej gry. Aby dobrze nastroić się na dzień pełen wrażeń przygotowałam sobie sałatkę, w zasadzie taki miszmasz na dobry początek dnia. Jest i sałata, i ukochany camembert, i złociste grzanki. Jest i miejsce dla czerwonego jabłuszka i pysznego sosu na bazie dżemu z bzu, który idealnie pasuje do całości. Po takim śniadaniu sprzedam wszystko.

Składniki na 1 porcję:
Sałata lodowa-5-6 listków
Czerwone jabłko
Camembert-połówka opakowania
Bułka tarta
Mleko
Czerwona cebula-połówka małej sztuki
Chleb razowy-kromka
Dżem z czarnego bzu – 2 łyżki
Sok z cytryny-łyżka
Oliwa z oliwek-2 łyżki
Sól,pieprz

Zaczynam od przygotowania sosu-dżem łączę z łyżką oliwy, sokiem z cytryny, odrobiną soli i sporą dla odmiany dawką pieprzu.
Sałatę myję, rwę na kawałki, wykładam na talerz, Na sałacie układam cebulę pokrojoną w piórka i cząstki jabłka. Podstawę sałatki polewam połową porcji sosu,

Chleb kroję na paski, rumienię na suchej patelni albo w tosterze. Camemebert kroję w trójkąciki, namaczam chwilę w mleku i panieruję w bułce tartej-mocno dociskam, tak aby panierka dobrze przywarła. Kawałki sera wrzucam na lekko rozgrzaną oliwę i smażę aż staną się złociste.
Na sałatce układam grzanki i ser, polewam resztą sosu i sałatka śniadaniowa gotowa.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.