Vege

Nowalijki w nowej odsłonie

1 Min. czytania
Po zimie jestem łakoma świeżych i kruchych warzyw. O nowalijkach wiele mówi się niedobrego, i zasadniczo przekaz brzmiał -unikać i czekać na warzywa wprost z gruntu. Jako, że mam obok siebie doktora chemii postanowiłam zasięgnąć opinii i cóż, wyszło na to, że jedzone z umiarem nie zaszkodzą. Witaminy i minerały w warzywach jedzonych w pierwsze wiosenne dni, znajdują się w bardzo podobnej ilości w stosunku do ich późniejszych kolegów. Aby jednak uniknąć zjadania niepotrzebnych nam związków raczej nie jedzmy do każdej kanapki pęczku rzodkiewki i dwóch szklarniowych ogórków. Umiar się przyda. A i nam na pewno będzie łatwiej przetrwać ten stan oczekiwania na świeże, pełne naturalnego słońca warzywa, jeżeli schrupiemy jakieś kolorowe warzywo. Dziś proponuję prostą surówkę, czy też sałatkę, którą można zjeść solo-polecam z razowymi grzankami, albo potraktować ją jako obiadowy dodatek. Zasadniczo nic nowego nie dodam jeżeli powiem,że warzywa smakują jak warzywa. Za to różnicę robi tutaj sos. Przepis znalazłam w książce Na widelcu, tak mi się spodobał, że musiałam spróbować i cóż, teraz nie wyobrażam sobie,żeby nie podać warzyw właśnie  w jego towarzystwie. Koniecznie spróbujcie, bo połączenie kruchych warzyw i delikatnie słodko-kwaśnego sosu jest genialne. Proste, szybkie i co najważniejsze pyszne. Warzywa nie muszą być nudne.
Składniki:
Ogórek
Marchewka
Pęczek rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
Garść natki pietruszki
Płatki suszonego czosnku
Sos:
Olej ryżowy-2 łyżki
Sos sojowy-2 łyżki
Sok z  połowy limonki
Cukier-szczypta
Świeżo mielony pieprz

Ogórek dokładnie myję, obieram ze skórki i obieraczką do warzyw „kroję” w cienkie plastry. Tak samo postępuję z marchewką. Rzodkiewki cieniutko kroję w plasterki, warzywa wkładam do lodowatej wody na parę minut.
Szczypiorek i pietruszkę drobno siekam.
Przygotowuję sos-mieszam olej ryżowy, sos sojowy, sok z limonki i cukier. Doprawiam odrobiną pieprzu.
Warzywa układam na talerzu, polewam sosem, posypuję płatkami czosnku.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.