Obiady

Nowy pomysł na mielone. Z imbirem i masłem orzechowym

1 Min. czytania

Kiedy myślimy o mielonym mięsie, od razu w naszej głowie pojawiają się rumiane kotleciki, jak u babci. Albo delikatne klopsiki, skąpane w sosie koperkowym. I to jest pycha! Ale czasem ma się ochotę na coś innego. Na jakieś nowe smaki. I dziś zabieram Was na kulinarną podróż, smaki Azji, z dodatkiem mięsa mielonego. Jako dodatek ryż i sałata. Smaki imbiru, ostrej papryczki i orzechowego masełka idealnie się komponują i przenikają. To danie jest niesamowicie wręcz aromatyczne. Pachnie podróżą i niezłą przygodą. A do tego to danie, jest takie pyszne i niezwykle wręcz proste.  I takie nieoczywiste. Niby zwykłe mięso mielone, ale gwarantuje Wam, że takiej kombinacji smaków, jeszcze nie próbowaliście. A poniedziałek to idealny dzień, na mniejsze i większe kuchenne eksperymenty. Na rozpoczęcie tygodnia, od smacznego i nieoczekiwanego obiadu. Zaskoczcie rodzinę, zaskoczcie samych siebie. Indyk w wielu smakach, poleca się na obiad!

Składniki:
400 gramów mięsa mielonego z indyka
Sok z 2 średnich limonek
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
3 średnie czerwone cebule
2 łyżki posiekanego imbiru
3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
2 ząbki czosnku-zmiażdżone
6 łyżek ciepłej wody
Duża szczypta, mielonej,  ostrej papryczki chilli
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania:
 ryż, sałata
Siekam cebule w krążki. 
Do jednej miski dodaję sok z limonki, sos sojowy, cukier brązowy, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę porcji cebuli, mieszam i odstawiam.
W drugiej miseczce łączę masło orzechowe, posiekany imbir,zmiażdżony czosnek, ostrą papryczkę oraz wodę, dokładnie mieszam sos. 
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę około 5 minut, następnie dodaję pozostałą cebulę, smażę razem 3 minuty. Teraz czas na dodanie sosu z masła orzechowego, zalewam nim zawartość patelni, zmniejszam moc palnika i podgrzewam 7-8 minut. 
Na talerze wykładam ryż i sałatkę. Na wierzchu układam mięso z sosem, podaję danie z marynowaną cebulką. 

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.