Obiady

Nowy pomysł na mielone. Z imbirem i masłem orzechowym

1 Min. czytania

Kiedy myślimy o mielonym mięsie, od razu w naszej głowie pojawiają się rumiane kotleciki, jak u babci. Albo delikatne klopsiki, skąpane w sosie koperkowym. I to jest pycha! Ale czasem ma się ochotę na coś innego. Na jakieś nowe smaki. I dziś zabieram Was na kulinarną podróż, smaki Azji, z dodatkiem mięsa mielonego. Jako dodatek ryż i sałata. Smaki imbiru, ostrej papryczki i orzechowego masełka idealnie się komponują i przenikają. To danie jest niesamowicie wręcz aromatyczne. Pachnie podróżą i niezłą przygodą. A do tego to danie, jest takie pyszne i niezwykle wręcz proste.  I takie nieoczywiste. Niby zwykłe mięso mielone, ale gwarantuje Wam, że takiej kombinacji smaków, jeszcze nie próbowaliście. A poniedziałek to idealny dzień, na mniejsze i większe kuchenne eksperymenty. Na rozpoczęcie tygodnia, od smacznego i nieoczekiwanego obiadu. Zaskoczcie rodzinę, zaskoczcie samych siebie. Indyk w wielu smakach, poleca się na obiad!

Składniki:
400 gramów mięsa mielonego z indyka
Sok z 2 średnich limonek
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
3 średnie czerwone cebule
2 łyżki posiekanego imbiru
3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
2 ząbki czosnku-zmiażdżone
6 łyżek ciepłej wody
Duża szczypta, mielonej,  ostrej papryczki chilli
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania:
 ryż, sałata
Siekam cebule w krążki. 
Do jednej miski dodaję sok z limonki, sos sojowy, cukier brązowy, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę porcji cebuli, mieszam i odstawiam.
W drugiej miseczce łączę masło orzechowe, posiekany imbir,zmiażdżony czosnek, ostrą papryczkę oraz wodę, dokładnie mieszam sos. 
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę około 5 minut, następnie dodaję pozostałą cebulę, smażę razem 3 minuty. Teraz czas na dodanie sosu z masła orzechowego, zalewam nim zawartość patelni, zmniejszam moc palnika i podgrzewam 7-8 minut. 
Na talerze wykładam ryż i sałatkę. Na wierzchu układam mięso z sosem, podaję danie z marynowaną cebulką. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.