2 łyżki wody
Podgrzewam mleko-pól szklanki przez około minutę, dodaję do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Zostawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować. Do reszty mąki dodaję jajka, odrobinę mąki, wlewam zaczyn. Zagniatam gładkie ciasto, zostawiam je na 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formuję okrągłe knedle, ważne-ciasto powinno być idealnie wyrobione, tak by nie podsypywać go mąką podczas wyrabiania, bo knedle będą twarde i suche. Gotowe knedle przykrywam ściereczkę i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie kroję knedle na połowę.
Gdy knedle odpoczywają robię sos. Śliwki myję, kroję na połówki, przekładam do garnka. Zasypuję cukrem i przyprawami, Dodaję 2 łyżki wody, duszę śliwki aż będą miękkie.
W garnku gotuję wodę z solą, wkładam do wrzącej wody i gotuję knedle około 10 minut.
Podaję je z sosem.
🙂
Zdecydowanie wart spędzenia z nim paru godzin pod rząd:)
Mmmm… smaki z dzieciństwa 😉
Bardzo oryginalny pomysł 🙂
Jak ja już dawno knedli nie jadłam…