Kasza manna to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Smak kaszy z sokiem malinowym, którą jadłam pod kocem, w porze Wieczorynki. Taka kaszka kojarzy mi się z beztroską, radością i masą przyjemności. Dziś, gdy jako dorosła i ( chyba) stateczna dama, chcę przywrócić sobie beztroskie chwile, sięgam po kaszę mannę. Ale niekoniecznie musi to być miseczka kaszki, może to być również mannowy deserek. Taki deser, który w jesienny dzień, przyniesie mi słońce. Największą zaletą tego deseru jest czas w jakim go przygotujemy, wystarczy ugotować kaszę, pokroić owoce i w zasadzie wszystko już gotowe. Oczywiście, potem deser należy umieścić w lodówce, a trzymanie go tam i niewsadzenie palucha w tężęjącą masę, jest wielkim wyzwaniem. Ale, ale, warto się pomęczyć, bo końcowy efekt jest po prostu genialny. Lekki jak puch krem, delikatne herbatniki, dużo owoców, i odrobina czekolady, którą przemyciłam tutaj z pełną premedytacją. Deser najlepiej jest serwować po długim spacerze, u mnie był to spacer nad morze. Ale sprawdzi się również las, łąka i miejska uliczka-wszystkie te zaliczyłam w drodze na plażę. Cała trójka konsumentów zgodnie stwierdziła, że ciasto jest po prostu Palce Lizać! Polecam na weekend.
Składniki:
Około 30 herbatników
0,7 litra soku pomarańczowego
10 łyżek kaszy manny
3 łyżki miodu
2 banany
3 duże kiwi
5 kostek gorzkiej czekolady
4 kostki białej czekolady
W garnku z grubym dnem podgrzewam sok pomarańczowy, wsypuję kasze mannę, ciągle mieszając gotuję na gęsty krem-trwa to około 8 minut. Do masy dodaję miód i miksuję mikserem na gładką masę. Studzę 10 minut.
Banany obieram, kroję w plasterki. Kiwi obieram ze skórki, kroję w cienkie plasterki.
Formę do pieczenia wykładam folią, układam warstwę herbatników, na nich układam plasterki kiwi, przykrywam je połową kremu. Kolejna warstwa to herbatniki, plasterki banana i krem. Wierzch dekoruje pozostałymi owocami.
Ścieram na tarce oba rodzaje czekolady, posypuję wierzch ciasta. Deser chłodzę minimum 3 godziny przed podaniem, a najlepiej całą noc.
These look delicious, thanks for the idea!
zapowiada się przepysznie
😉
Lubię takie opcje bez pieczenia 🙂
Jaki fajny przepis na ciasto. Super.
🙂
😉
This looks really nice, I'm going to give it a try!
Świetny pomysł na fajne i oryginalne ciacho. 🙂
Wygląda świetnie, chętnie spróbuję jak smakuje 🙂
Bardzo ciekawe wykorzystanie kaszy manny 🙂
So great to see semolina recipes, looks great. 🙂
Oj zrobię w weekend!