Desery

Owocowy mannowiec bez pieczenia

1 Min. czytania

Kasza manna to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Smak kaszy z sokiem malinowym, którą jadłam pod kocem, w porze Wieczorynki. Taka kaszka kojarzy mi się z beztroską, radością i masą przyjemności. Dziś, gdy jako dorosła i ( chyba) stateczna dama, chcę przywrócić sobie beztroskie chwile, sięgam po kaszę mannę. Ale niekoniecznie musi to być miseczka kaszki, może to być również mannowy deserek. Taki deser, który w jesienny dzień, przyniesie mi słońce. Największą zaletą tego deseru jest czas w jakim go przygotujemy, wystarczy ugotować kaszę, pokroić owoce i w zasadzie wszystko już gotowe. Oczywiście, potem deser należy umieścić w lodówce, a trzymanie go tam i niewsadzenie palucha w tężęjącą masę, jest wielkim wyzwaniem. Ale, ale, warto się pomęczyć, bo końcowy efekt jest po prostu genialny. Lekki jak puch krem, delikatne herbatniki, dużo owoców, i odrobina czekolady, którą przemyciłam tutaj z pełną premedytacją. Deser  najlepiej jest serwować po długim spacerze, u mnie był to spacer nad morze. Ale sprawdzi się również las, łąka i miejska uliczka-wszystkie te zaliczyłam w drodze na plażę. Cała trójka konsumentów zgodnie stwierdziła, że ciasto jest po prostu Palce Lizać! Polecam na weekend. 

Składniki:

Około 30 herbatników

0,7 litra soku pomarańczowego

10 łyżek kaszy manny

3 łyżki miodu

2 banany

3 duże kiwi

5 kostek gorzkiej czekolady

4 kostki białej czekolady

W garnku z grubym dnem podgrzewam sok pomarańczowy, wsypuję kasze mannę, ciągle mieszając gotuję na gęsty krem-trwa to około 8 minut. Do masy dodaję miód i miksuję mikserem na gładką masę. Studzę 10 minut. 

Banany obieram, kroję w plasterki. Kiwi obieram ze skórki, kroję w cienkie plasterki. 

Formę do pieczenia wykładam folią, układam warstwę herbatników, na nich układam plasterki kiwi, przykrywam je połową kremu. Kolejna warstwa to herbatniki, plasterki banana i krem. Wierzch dekoruje pozostałymi owocami. 

Ścieram na tarce oba rodzaje czekolady, posypuję wierzch ciasta. Deser chłodzę minimum 3 godziny przed podaniem, a najlepiej całą noc. 

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.