Bez kategorii

Nowa Prowincja i niezwykłe smaki

2 Min. czytania

 Dziś będzie smakowita podróż. A bo czemu nie? Co prawda niedawno wróciłam z urlopu, małego,bo małego, ale urlopu. A dusza znów by gdzieś wybyła. Ale trzeba czekać do wiosny! Ten czas oczekiwania osłodzę sobie wspomnieniem podróży i pobytu w Nowej Prowancji. Miejscu odrobinę za Jelenią Górą. Rządzi tam spokój i cisza. Jesteśmy na totalnej prowincji, ale za to, mamy wszystkie wygody. Bo pensjonat Nowa Prowincja jest po prostu wspaniały, można tam nie tylko wypocząć, ale i zjeść. Trafiliśmy tam na pyszny obiad, wieczorny deser i cudowne śniadanie. Do dziś mamy w  pamięci te dania!

To był bardzo deszczowy dzień, przyjeżdżając do pensjonatu byłam przemoczona i zziębnięta. Spacer podczas ulewy, to nie był dobry pomysł. Ale daję słowo, kiedy się zaczynał, na niebo nie było ani jednej chmurki. Skończyło się to naprawdę nieciekawie. Musiałam paradować trzy kilometry, w kuszącym płaszczu przeciwdeszczowym, a la worek na śmieci. Tudzież był to worek, a la płaszcz. Nieważne.  Wiedziałam,że jedna, jedyna rzecz mnie uratuje-duża miska rosołu. Na nieszczęście kuchnia była chwilowa nieczynna, z powodu wesela. Ale wyjątkowa obsługa przyniosła nam rosół do pokoju. Cieplutki, pikantny, aromatyczny, zdecydowanie to rosół, który dodał mi sił, solidnie rozgrzał i po prostu uratował mi życie!

Na drugie danie, zeszliśmy już do restauracji, która mieści się w piwnicy, kunsztownie odrestaurowanego budynku. Jest tutaj dużo cegły, ale i światła, kwiatów i naprawdę można się tutaj zrelaksować.  Karta nie jest długa, co bardzo mi pasuje. Wybraliśmy tradycyjny schabowy z kostką z kapustą, i kurczaka z selerowym puree i karmelizowanymi marchewkami. 

Schabowy był pyszny, soczysty i bardzo solidny. Do tego pyszna kapusta i ziemniaki. Kurczak delikatny, wręcz rozpływał się  w ustach. Do tego moc warzyw, bo i sałatka ze szpinaku, słodkie marchewki i to pyszne puree! Zestaw na wielką piątkę z plusem. Byliśmy najedzeni po sam korek. Ale nie mogłam sobie odmówić deseru, wróciliśmy więc wieczorem na sernik z pistacjami. Ciasto było podane z dużą ilością bitej śmietany, za którą nie przepadam, nieco odgarnęłam na bok, nieco spróbowałam. Sernik był niezwykle delikatny i solidnie pistacjowy. Dla mnie zupełnie inny od tego, co znam jako sernik. Idealny deser na zakończenie tego dnia. 

Śniadania zaś to pyszna uczta dla zmysłów. Mimo niedzielnego, bardzo wczesnego poranka, pyszne i świeżutkie pieczywko. Dania na ciepło, własnoręcznie robione jogurty owocowe, pyszna kawa i jeszcze pyszniejsze ciasta. A twarożek ze szczypiorkiem to klasa mistrzowska. Po takim śniadaniu, powrót 450 km do domu, to żaden problem. 

W kuchnia w Nowej Prowincji jest tak pyszna,a obsługa taka przyjemna, że chętnie tam wrócę. 

Nowa Prowincja, Chrośnica, 41

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.