Obiady

Warzywny sos do makaronu

1 Min. czytania

 Coś co robi się szybko, jest smaczne, pożywne i nieskomplikowane? Warzywny sos do makaronu. Taki, który pysznie smakuje, a robi się go naprawdę szybko. Czyli wtedy kiedy mam pierwszy studencki weekend. Przedmioty okazały się naprawdę świetne, ale wiadomo, zajęły mi sporo czasu. A miałam ambitne plany. Poza nauką chciałam skorzystać z pogody i zrobić solidne pranie i umyć okna. Chciałam też odpocząć, więc zdecydowałam się na szybki i mało kłopotliwy obiad, który bez problemu można zrobić na dwa dni. Ba, tego dnia następnego, gulasz warzywny, jest głębszy w smaku i smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa, a teraz takie warzywne dnia bez problemu wystarczają mi za cały obiad. To wszystko dzięki mężowi, który rok temu miał fazę na niejedzenie mięsa i w ogóle na weganizm. Musiałam się nauczyć nowej kuchni i ciężko wracam do tych przepisów. A tymczasem uciekam do pracy. Wiecie, że wczoraj skończyłam wykład o 21? Dziś nie do końca mam energię do pracy, muszę przetrwać dzisiejszy dzień!

Składniki:

1 duży bakłażan

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

Puszka posiekanych pomidorów

1 zielona papryka

10 pieczarek

1 lampka czerwonego wina

2 garście posiekanej natki pietruszki

Sól

Wędzona papryka-pół łyżeczki

Słodka papryka-łyżeczka

Oregano-pół łyżeczki

Granulowany czosnek-łyżeczka

Świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Do podania:

makaron i tarty Parmezan

Myję wszystkie warzywa, osuszam. 

Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulę, podsmażam 3 minuty, przekładam do dużego garnka. 

Kroję bakłażana w półplasterki, podsmażam 4 minuty, w międzyczasie kroję paprykę i podsmażam 3 minuty, warzywa wrzucam do garnka. Na koniec kroję pieczarki w plasterki, smażę 5 minut, przekładam do garnka. 

Warzywa w garnku zalewam pomidorami z puszki, doprawiam, dodaję wino i posiekaną pietruszkę. Duszę sos na małym ogniu 25 minut, pod przykryciem. 

W międzyczasie gotuję makaron, polewam go sosem, posypuje serem.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.