Śniadania na słodko

Owsianka bananowo-orzechowa

1 Min. czytania
Banany i jeszcze więcej bananów. I oczywiście orzechy. A to wszystko w porannej owsiance. Wspaniała poranna porcja przyjemności.  Ja osobiście uwielbiam owsianki wyjątkowo gęste, takie, które są prawie jak gęsty budyń. Takie, w których łyżka stoi. I oczywiście takie, które są pełne pysznych dodatków. Dziś mam wersję bananową z orzechami, czyli wszystko co najlepsze o poranku. Takie śniadanie mistrzów na trudny dzień! Ten tydzień nie zaczyna się zbyt optymistycznie. Ale miejmy nadzieję, że będzie lepiej. I oczywiście stosujemy się do wszystkich zasad, tak by niebawem znów narzekać na brak czasu i jeść w pośpiechu poranne posiłki. 

Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
1 banan
250 ml mleka ( u mnie napój sojowy waniliowy)
Kilkanaście orzechów w karmelu
Szczypta cynamonu
Czipsy bananowe
Łyżka miodu
Płatki zalewam wodą -3-4 łyżki, dodaję cynamon, odstawiam na kilka minut.Banana obieram, kroję w cienkie plasterki, a te na połówki. W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję płatki i owoce, gotuję około 8 minut, aż płatki wchłoną większość płynu a banany zaczną się rozpadać, na sam koniec dodaję miód, mieszam. Przekładam owsiankę do miseczki, podaję ją z czipisami bananowymi i orzechami. 

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.