Obiady

Pałki i ziemniaczki

1 Min. czytania

Kolejne intensywne dni w pracy i brak czasu. Cóż wiosna to idealny czas na prace budowlane. Kraj się buduje, my ciężko pracujemy i rośnie nam apetyt. Niestety czas nie jest z gumy, i po całym dniu wypisywania faktur rzadko mam więcej niż pół godziny na nakarmienie rodziny. Musiałam przejąć obowiązki głównego kucharza, gdyż mama przez trzy miesiące musi być na ścisłej diecie przez pewne schorzenie. Mama uznała,że gotowanie smakowitości, podczas gdy ona jedynie je ryż, ziemniaki, sucharki i chudy rosołek jest zbyt męczące, więc pałeczkę przejęłam ja. I dziś będzie o pałeczce, a raczej o pałeczkach. Nie wiem czemu, ale bardzo lubię mięso z udek, jest pełniejsze w smaku niż piersi, a jak dodamy do tego dobrą marynatę to już bajka. Marynatę przygotowałam z tego co miałam pod ręką, wyszedł pyszny miks smaków-sos teryaiki, czosnek, skórka cytrynowa, słodka papryka-różne smaki, a razem tworzą smakowitą całość. Żeby było szybciej mięso upiekłam od razu z kartofelkami i warzywami, ot, jednogarnkowe danie pełne smaku i aromatów, które skusi całą rodzinę.

Składniki:
Marynata:
Sos Teryaiki-4 łyżki
Czosnek-2 ząbki
Cytryna
Słodka papryka-łyżeczka
Świeżo mielony pieprz
Sól
Oliwa-łyżka
10 pałek z kurczaka
10 małych kartofli 
2 marchewki
Cebula
Mieszanka mrożonych warzyw
Oliwa -łyżka

Szykuję marynatę-ścieram skórkę z cytryny i wyciskam sok, miażdżę czosnek. Łączę te składniki z sosem, łyżką oliwy, papryką, solą i pieprzem. Myję pałki, osuszam,zalewam marynatą i odstawiam w chłodne miejsce.
Obieram ziemniaki i kroję w ćwiartki(można je wcześniej podgotować, albo użyć wczorajszych), obrane marchewki kroję w plasterki, cebulę kroję w duże piórka.
Na dnie naczynia do zapiekania układam warzywa, dodaję mrożoną mieszankę, polewam oliwą. Następnie układam pałki z kurczaka, zalewam je marynatą i wkładam do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach-warto w połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę. I gotowe.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.