Obiady

Pałki i ziemniaczki

1 Min. czytania

Kolejne intensywne dni w pracy i brak czasu. Cóż wiosna to idealny czas na prace budowlane. Kraj się buduje, my ciężko pracujemy i rośnie nam apetyt. Niestety czas nie jest z gumy, i po całym dniu wypisywania faktur rzadko mam więcej niż pół godziny na nakarmienie rodziny. Musiałam przejąć obowiązki głównego kucharza, gdyż mama przez trzy miesiące musi być na ścisłej diecie przez pewne schorzenie. Mama uznała,że gotowanie smakowitości, podczas gdy ona jedynie je ryż, ziemniaki, sucharki i chudy rosołek jest zbyt męczące, więc pałeczkę przejęłam ja. I dziś będzie o pałeczce, a raczej o pałeczkach. Nie wiem czemu, ale bardzo lubię mięso z udek, jest pełniejsze w smaku niż piersi, a jak dodamy do tego dobrą marynatę to już bajka. Marynatę przygotowałam z tego co miałam pod ręką, wyszedł pyszny miks smaków-sos teryaiki, czosnek, skórka cytrynowa, słodka papryka-różne smaki, a razem tworzą smakowitą całość. Żeby było szybciej mięso upiekłam od razu z kartofelkami i warzywami, ot, jednogarnkowe danie pełne smaku i aromatów, które skusi całą rodzinę.

Składniki:
Marynata:
Sos Teryaiki-4 łyżki
Czosnek-2 ząbki
Cytryna
Słodka papryka-łyżeczka
Świeżo mielony pieprz
Sól
Oliwa-łyżka
10 pałek z kurczaka
10 małych kartofli 
2 marchewki
Cebula
Mieszanka mrożonych warzyw
Oliwa -łyżka

Szykuję marynatę-ścieram skórkę z cytryny i wyciskam sok, miażdżę czosnek. Łączę te składniki z sosem, łyżką oliwy, papryką, solą i pieprzem. Myję pałki, osuszam,zalewam marynatą i odstawiam w chłodne miejsce.
Obieram ziemniaki i kroję w ćwiartki(można je wcześniej podgotować, albo użyć wczorajszych), obrane marchewki kroję w plasterki, cebulę kroję w duże piórka.
Na dnie naczynia do zapiekania układam warzywa, dodaję mrożoną mieszankę, polewam oliwą. Następnie układam pałki z kurczaka, zalewam je marynatą i wkładam do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach-warto w połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę. I gotowe.

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.