Ciasta

Sernik z ricottą

1 Min. czytania

Niedawno w moim sklepiku z ekologicznym  i domowym nabiałem, trafiłam na sernikową ricottę. Nie mogłam się oprzeć, kupić musiałam, tym bardziej,że miła sprzedawczyni zachwalała sernik zrobiony z ricotty. Dwa razy namawiać mnie nie trzeba było, kupiłam i od razu zabrałam się za pieczenie sernika. W końcu od świąt minął tydzień, smak sernika lekko się zatarł, to i czas go sobie przypomnieć. Czym się różni sernik z ricotty od tego tradycyjnego? Jest delikatniejszy, bardziej kremowy, aksamitny, lżejszy w smaku. Delikatnie słodszy, świetnie pasuje do niego pomarańczowy dodatek w postaci skórki i odrobina tej cytrynowej. Uwielbiam wszystkie serniki, ale muszę przyznać, że ten na długo zostanie w mojej pamięci. Klasyczny bez spodu, dużo bakalii, taki wiosenny i lekki,a  do tego banalnie prosty. Chyba nawet wyszedł smaczniejszy niż ten wielkanocny, ale o tym cicho sza.

Składniki:
Ser ricotta sernikowy- 1,5 kilograma
6 jajek
Cukier-1/3 szklanki
Budyń śmietankowy-1,5 paczki
Skórka pomarańczowa-1/3 szklanki
Rodzynki-pół szklanki
Skórka z cytryny-2 łyżki
Sok z cytryny-2 łyżki
Sok z pomarańczy-pół  szklanki

Rodzynki namaczam w soku pomarańczowym. Jajka ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję partiami ricottę. Jeżeli nie dostaniecie ricotty sernikowej możecie użyć zwykłej. Wtedy po wyjęciu z opakowania wylejcie wodę, i dokładnie odciśnijcie ser na sitku. Do masy sernikowej dodaję budyń i bakalie,delikatnie mieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 165 stopniach. Sernik zostawiam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

69 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.