Niedawno w moim sklepiku z ekologicznym i domowym nabiałem, trafiłam na sernikową ricottę. Nie mogłam się oprzeć, kupić musiałam, tym bardziej,że miła sprzedawczyni zachwalała sernik zrobiony z ricotty. Dwa razy namawiać mnie nie trzeba było, kupiłam i od razu zabrałam się za pieczenie sernika. W końcu od świąt minął tydzień, smak sernika lekko się zatarł, to i czas go sobie przypomnieć. Czym się różni sernik z ricotty od tego tradycyjnego? Jest delikatniejszy, bardziej kremowy, aksamitny, lżejszy w smaku. Delikatnie słodszy, świetnie pasuje do niego pomarańczowy dodatek w postaci skórki i odrobina tej cytrynowej. Uwielbiam wszystkie serniki, ale muszę przyznać, że ten na długo zostanie w mojej pamięci. Klasyczny bez spodu, dużo bakalii, taki wiosenny i lekki,a do tego banalnie prosty. Chyba nawet wyszedł smaczniejszy niż ten wielkanocny, ale o tym cicho sza.
Rodzynki namaczam w soku pomarańczowym. Jajka ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję partiami ricottę. Jeżeli nie dostaniecie ricotty sernikowej możecie użyć zwykłej. Wtedy po wyjęciu z opakowania wylejcie wodę, i dokładnie odciśnijcie ser na sitku. Do masy sernikowej dodaję budyń i bakalie,delikatnie mieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 165 stopniach. Sernik zostawiam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.
Pyszny <3 Spróbowałabym z prawdziwą chęcią chociaż kawałek 🙂
Mmm, aż tutaj czuję jego zapach 🙂
Pierwszy raz słyszymy o sernikowej ricottcie 😛
Ja robiłam naleśniki z takim nadzieniem,ale sernikowy debiut:)
😉
😉
Oj z pewnością cudownie smakuje :-))))
Ale smakowity, takiego nie jadłam (mimo że moja babcia to mistrz w wypieku serników 😉 ).
Uwielbiam wszelkie serniki, z ricotty nie jadłam
uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki ale z ricottą jeszcze nie próbowałam 🙂 muszę następnym razem taki sernik zrobić 🙂 dziękuję za inspirację 🙂 pozdrawiam!
🙂
Polecam 🙂
Kup ricottę, podaruj babci i czekaj na efekt 🙂
😉
Mmm, jestem pewna, że smakował wybornie 🙂
Już dawno sernika na ricotcie nie jadłam… Najwyższy czas nadrobić! 🙂
😉
Raz w życiu robiłam i do dziś wspominam ten smak i delikatną, kremową konsystencję. No i z rodzynkami, jak dla mnie świetnie pasują do sernika. A przede wszystkim wyszedł pięknie, a jaka duża blacha. Szykuje się niezła uczta 🙂 Smacznego i pozdrawiam 🙂
😉
ja używałam tradycyjnej ricotty do serników i również wychodzi 🙂
Ale sernikowa? Pierwszy raz słyszę i jak spotkam to pokusze się o kupno 🙂
Mniam, wieki nie jadłam sernika!
Ale narobiłaś mi ochoty na sernik 🙂
Ale narobiłaś mi ochoty na sernik 🙂
😉
Ta sernikowa nie ma wody, jest jakby zmielona, praktyczniej 🙂
Jak dla mnie super. Też nie dałabym się namawiać dwa razy 🙂
😉
Na pewno sernik wyszedł wspaniały 🙂 Ricotta jest mniej kwaśna od białego sera, więc delikatniejsza.
takie sernik bez ciasta uwielbiam, ale jakoś zawsze pieczemy do z twarogu. Chyba trzeba zaszaleć i wyłamać się z tradycji;)
Właśnie, słodsza i delikatniejsza:)
U mnie 90 % serników piecze się bez spodu-takie są najlepsze:)
Od jakiegoś czasu chodzi za mną sernik, a takiego jeszcze nie robiłam 🙂
Mniam, co za pyszności:)
Lubię takie smaki!
😉
Dziękuję:)
Polecam 😉
Musiał świetnie smakować ! Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem 🙂
Też kiedyś piekłam sernik z ricotty, był wspaniały 🙂 Twój przepis świetny 🙂
😉
Dziękuję:)
Ale pyszności u Ciebie:) Uwielbiam serniki, mogłabym je jeść i jeść bez końca.
robiłam kiedyś taki sernik i zastanawialam się co mi z tego wyjdzie… ale wyszło przepysznie, potwierdzam :-)))
😉
To zupełnie jak ja:)
Pychota 🙂 kradnę przepis do wypróbowania 🙂
Królestwo za kawałek teraz, do kawy:)
Już leci:)
Polecam:)
Musi smakować obłędnie 🙂
Mam ogromną ochotę na ciasto domowej roboty! To wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 😉
Domowe ciasta są najlepsze:)