Obiady

Peruwiański rosół

1 Min. czytania

Rosół, to najbardziej tradycyjna z tradycyjnych zup. Taka polska, swojska, domowa i taka niedzielna. Na wiejskiej kurze, z makaronem i obowiązkową natką pietruszki. A teraz mała zmiana, nasz rosół zawiera ryż, seler naciowy i kolendrę. Czyli zapraszam na rosół wprost z Peru. Jak smakuje tan wersja rosołu? Jest nieco inna, chociaż baza jest taka sama, czyli dobrej jakości mięso drobiowe, to jednak smak zmienia dodatek selera naciowego, tymianku i kolendry. Ta zupa to zdecydowanie danie jednogarnkowe, w składzie jest i ryż i są ziemniaki, podaje się ją z mięsem, więc to naprawdę cały obiad, w jednej miseczce. Taki obiad bardzo syci, dodaje energii i co najważniejsze, jest dość prosty. Największą pracą, jest pokrojenie warzyw w kostkę, całą resztę zajmie się na nasza kuchenka i czas. Oczywiście bardzo ważne jest to, żeby kurczak, na którym gotujemy zupę, był jak najlepszej jakości. Ja użyłam tutaj wiejskiej kury, która daje niesamowitą bazę dla zupy i stanowi o całym smaku zupy. Zupa jest niesamowicie wręcz aromatyczna i bardzo sycąca. Warto odbyć taką kulinarną podróż i wypróbować rosół po peruwiańsku!

Składniki:
1 kura rosołowa ( najlepiej wiejska)
3 marchewki
3 laski selera naciowego
4-5 średnich ziemniaki
1 czerwona cebula
200gramów ryżu
1 pęczek kolendry
3 garście kukurydzy z puszki
3 listki laurowe
2 łyżki suszonego tymianku
Kawałek ostrej papryczki
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
10 szklanek wody

Zaczynam od przygotowania mięsa.Dzielę na części- udka, skrzydła i korpus, piersi zostawiam do innego dania. Wkładam mieso do dużego garnka, zalewam zimną wodą, gotuję 10 minut, wodę wylewam, zalewam 10 szklankami wody. Dodaję pęczek kolendry, listki laurowe i tymianek, gotuję na małym ogniu przez 75 minut. W międzyczasie myję warzywa, kroję marchewkę w półplasterki, ziemniaki w kostkę, a seler w krążki. Do wywaru dodaję obraną czerwoną cebulę, marchewkę i seler, gotuję 30 minut. 

Z zupy wyjmuję mięso, oddzielam je od kości i wrzucam z powrotem. 
Po tym czasie do zupy dodaję papryczkę chilli,czosnek i ziemniaki, solę i doprawiam pieprzem, gotuję 10 minut, a następnie dodaję ryż. Zupę gotuję przez 20 minut, na sam koniec dodaję kukurydzę i podgrzewam przez kilka minut. 
Zupę rozlewam do talerzy, warto posypać zupę dodatkową porcją kolendry. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.