Obiady

Pierogi z marchewką i masłem orzechowym

2 Min. czytania
Od jakiegoś czasu stałam się wyjątkowo nudna. Zawsze kiedy odwiedzam moją ukochaną gdańską pierogarnię, czyli Mandu, zamawiałam pierogi z marchewką i masłem orzechowym. Cudowne, lekko słodkie, przełamane intensywnie orzechową nutą. Coś wspaniałego! Pamiętam jak za pierwszym razem, nie miałam do nich większego zaufania, duet marchewki z orzechami, jakoś nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. Czy to może smaczne? Może! Ostatnio miałam pierogowy dzień. Robiłam pierogi, bo zostało mi dużo mięsa z rosołu, a tradycyjna potrawka lekko już się znudziła. Padło więc na pierogi. Przy okazji, postanowiłam, że część pierogowego ciasta wypełnię  farszem marchewkowo-orzeszkowym. Jak wyszło? Pysznie wyszło. Pierogi są bardzo delikatne w smaku, ale wyraźnie orzechowe. Farsz robi się błyskawicznie, do tego są wegańskie, więc można je przygotować dla każdego. Nie zostaje mi nic innego, jak powiedzieć Wam, że te pierogi są rewelacyjne i musicie ich spróbować. Tak wiem , że domowa produkcja pierogów zajmuje trochę czasu. Wiem, że pół kuchni wymaga gruntowego mycia – a może tylko u mnie mąka jest wszędzie? Ale produkcja pierogów to świetna zabawa w podgrupach. Można poplotkować, nadrobić zaległości z całego tygodnia, wspólnie śpiewać, i narzekać, że jeszcze tyle pracy przed nami….. A potem wspólnie jeść.

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
400 ml gorącej wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Szczypta soli


Farsz:
4 średnie marchewki
10 łyżek masła orzechowego ( u mnie crunchy)
Duża szczypta mielonego imbiru
Duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Szczypta soli

Do podania:
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
Pół łyżeczki cukru

Na stolnicę przesiewam mąkę, zaparzam ją gorącą wodą, dodaję olej i sól. Zagniatam gładkie ciasto-około 5-7 minut, odstawiam na pół godziny. 
W międzyczasie szykuję farsz. Marchewki obieram, kroję w plasterki, przekładam do garnka, zalewam wodą do wysokości warzyw. Doprawiam szczyptą soli, gotuję do miękkości. Marchewki ugniatam, dodaję masło orzechowe, gałkę i imbir. Dokładnie mieszam. 
Ciasto wałkuję na cienki placek, delikatnie podsypując mąką. Wycinam szklanką kółka, nadziewam farszem, zlepiam. 
Pierogi gotuję w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Cebulę siekam, podsmażam 3 minuty na oleju, dodaję cukier i karmelizuję przez 2-3 minuty. Cebulą polewam pierogi. 
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.