Śniadania na słono

Migdałowe racuchy z wiśniami

1 Min. czytania
Wyjątkowo cieszy mnie perspektywa weekendu. Nie mam żadnych planów. Sobotni poranek. Za oknem wciąż ciemno i nieco biało. Cicho i spokojnie. Biorę do ręki kubek gorącej malinowej herbaty. Nie robię nic. Trochę patrzę się przez okno, trochę myślę. Mija kwadrans, zabieram się za poranną jogę. Delikatnie myśli zaczynają krążyć wokół śniadania…. Ale najpierw książka, włączam ukochaną muzykę, może jeden odcinek serialu? W końcu nabieram pełni ochoty na poranny posiłek. Sycący i smakowity. Lekko słodki i bardzo domowy. Otwieram lodówkę i kuchenne szafki. Jest sobota, mam czas, nigdzie się nie śpieszę…. Tworzę drożdżowe racuchy z wiśniami. Nie mogę się doczekać aż się usmażą. Jeszcze chwila i momencik. Do tego duży kubek zbożowej kawy o smaku cynamonu. Jestem w sobotnim niebie….
Składniki:
1 duże jajko
20 gramów świeżych drożdży
200 gramów mąki
Pół szklanki mleka
1 łyżka cukru
Kilkanaście wiśni ( u mnie mrożone)
3 garście płatków migdałowych
Masło klarowane
Drożdże rozcieram razem z łyżką mąki, mlekiem i cukrem. Zostawiam na 5 minut. 
Do zaczynu dodaję resztę mąki, mleka, jajko i 2 garście płatków migdałowych. Dokładnie łączę składniki. Na koniec dodaję wiśnie. Zostawiam ciasto na racuchy na 10 minut. 
Roztapiam masło, łyżką formuję średniej wielkości placki, smażę po 2 minuty z każdej strony. Posypuję płatkami migdałowymi. 

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.