W garnuszku roztapiam masło z czekoladą. Dodaję cukier, kompot wiśniowy, kawę i wanilię. Podgrzewam masę przez 2-3 minuty, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Odstawiam na parę minut do wystudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Z białek ubijam razem z solą sztywną pianę. Żółtka dodaję do masy czekoladowej.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaję do reszty składników i dokładnie łączę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Z wierzchu układam wiśnie, delikatnie je wciskam w ciasto. Placek piekę 45 minut w 190 stopniach.
Kiedy murzynek się studzi, szykuję polewę. Roztapiam czekoladę z mlekiem- powinna być dość gęsta. Smaruję nią wierzch placka.
Moja mama jadła ostatnio jakieś kruche ciastko. I tak wspomniała głośno, że zjadłaby coś z czekoladą. Jakieś miękkie czekoladowe ciasto z wiśniami. I jeszcze większą ilością czekolady. Mówisz i masz. 15 minut później, bardzo czekoladowe ciasto z wyraźną nutą kawy i wiśniami wylądował w piekarniku. Pachniało obłędnie! A ile przyjemności było podczas jedzenia? Mięciutkie,czekoladowe, z wiśniami…. Niebo na talerzu. Szczególnie polecam na chwilowy spadek nastroju i energii. Kawałek potrafi zdziałać istne cuda. Przetestowałam wczoraj, kiedy zapowiedział się niespodziewany gość, a ja miałam zdecydowanie nie swój dzień. Chwila pracy, ciasto w piecu, a jego smak i aromat, uprzyjemnił cały wieczór.
Składniki:
150 gramów masła
80 gramów czekolady gorzkiej 70 % kakao
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
3 jajka
350 gramów mąki pszennej
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
100 ml kompotu wiśniowego
około 20 wiśni z kompotu
Polewa:
50 gramów gorzkiej czekolady 70 % kakao
5 łyżek mleka
Samego murzynka już dawno nie jadłyśmy a taki z wiśniami to już w ogóle nigdy 😀 Musimy też zrobić takie ciacho 🙂
Dziękuję za odwiedziny- czekam na kolejne pyszne przepisy 🙂
koniecznie 🙂
Murzynek z wiśniami to dopiero luksus 🙂