
W garnuszku roztapiam masło z czekoladą. Dodaję cukier, kompot wiśniowy, kawę i wanilię. Podgrzewam masę przez 2-3 minuty, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Odstawiam na parę minut do wystudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Z białek ubijam razem z solą sztywną pianę. Żółtka dodaję do masy czekoladowej.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaję do reszty składników i dokładnie łączę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Z wierzchu układam wiśnie, delikatnie je wciskam w ciasto. Placek piekę 45 minut w 190 stopniach.
Kiedy murzynek się studzi, szykuję polewę. Roztapiam czekoladę z mlekiem- powinna być dość gęsta. Smaruję nią wierzch placka.
Samego murzynka już dawno nie jadłyśmy a taki z wiśniami to już w ogóle nigdy 😀 Musimy też zrobić takie ciacho 🙂
Dziękuję za odwiedziny- czekam na kolejne pyszne przepisy 🙂
koniecznie 🙂
Murzynek z wiśniami to dopiero luksus 🙂