Desery

Pijana babka

1 Min. czytania
Na Sylwestra mam dla Was propozycję na niezwykłą babkę. Zrobimy bowiem pijaną babkę. Ja swoją babkę solidnie napoiłam piwem Guinness. A co będę jej żałować! Co z tego wyszło? Słodowa, lekko karmelowa i przepysznie wilgotna babka, która polana dwoma rodzajami czekolady, oraz imprezową posypką, zrobi wrażenie na każdym. Pachnie niesamowicie, dostarcza wiele przyjemności i nieważne, czy będziemy ją zajadać sami pod kocem, czy na rodzinnym powitaniu Nowego Roku, czy też na prywatce, doda tej chwili wyjątkowego smaku. Świetnie będzie też pasować na karnawałowe szaleństwa i małe spotkania. Ja nie planuję nic, bo z rana normalnie pracuję, całkiem możliwe więc,że Nowy Rok przegapię z powodu snu 🙂
Chciałam Wam życzyć Pięknego i Smacznego Nowego Roku!

Składniki:

125 gramów masła
Szklanka piwa Guinness
3 jajka
2 łyżeczki kakao
100 gramów cukru
300 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
2 łyżki mleka
50 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów białej czekolady

W garnuszku podgrzewam piwo z masłem. Masa nie może się zagotować. Na koniec dodaję cukier waniliowy i kakao, odstawiam do przestudzenia. 
W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem na jasny krem. Dodaję mleko oraz piwną mieszankę. Dosypuję mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączę składniki. 
Babkę piekę 45 minut w 190 stopniach. Studzę. 
W garnuszkach rozpuszczam czekolady z łyżką mleka. Polewam  nimi fantazyjnie wypiek. Ja dodatkowo posypałam babkę kolorową posypką. 

Moja rada- jeżeli nie znajdziecie oryginalnego piwa Guinness, użyjcie ciemnego, karmelowego.

1478 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.