Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich możliwości, było przygotowanie owsianki, która zastąpiła mi obiad. Ale w końcu trzeba było wrócić do życia. A co polecam na zimny weekend? Placki po góralsku. Czyli sycące placki ziemniaczane, podane z wędzonym serem i boczkiem. Nie może być smaczniej!

To typowe, jesienne danie. Placki po góralsku cudownie rozgrzewają i dodają energii. A do tego pysznie smakują. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ścierać warzywa na placki. To dla mnie forma relaksu i odreagowania trudów dnia codziennego. Raz i dwa, i ziemniaki mam starte, potem wystarczy tylko dodać resztę składników i usmażyć pyszne placki. Tym razem do placków dodałam wędzony ser i boczek. Te dodatki to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Niby zwykłe placki, a dzięki tym dodatkom powstało zupełnie inne, nowe danie. Koniecznie je zróbcie dla Waszych rodzinek i samych siebie oczywiście!

Mam nadzieję,że ten weekend spędzę inaczej niż poprzedni, czyli pod kocem z kroplami do nosa. W planie mam dużo porządków, po dzisiejszej wizycie fachowców. W końcu doczekałam się płytek w mojej kuchni i jestem nimi zachwycona. Tymi porządkami, może nieco mniej, ale coś za coś. Na pewno porcja placków doda mi energii, do pracy.

Dużo pyszności na weekend!

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Tarka do ziemniaków

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Patelnia

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 marchew

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • Sól

  • Pieprz

  • 100 gram sera wędzonego

  • 100 gramów boczku

  • 1 cebula

  • Ewentualnie śmietania

Przepis krok po kroku

1

Ciasto na placki

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
2

Placki

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3

Dodatki

Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, razem z cebulką.
4

Serwowanie

Placki posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło z dodatkiem ulubionych warzyw.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.