Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich możliwości, było przygotowanie owsianki, która zastąpiła mi obiad. Ale w końcu trzeba było wrócić do życia. A co polecam na zimny weekend? Placki po góralsku. Czyli sycące placki ziemniaczane, podane z wędzonym serem i boczkiem. Nie może być smaczniej!

To typowe, jesienne danie. Placki po góralsku cudownie rozgrzewają i dodają energii. A do tego pysznie smakują. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ścierać warzywa na placki. To dla mnie forma relaksu i odreagowania trudów dnia codziennego. Raz i dwa, i ziemniaki mam starte, potem wystarczy tylko dodać resztę składników i usmażyć pyszne placki. Tym razem do placków dodałam wędzony ser i boczek. Te dodatki to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Niby zwykłe placki, a dzięki tym dodatkom powstało zupełnie inne, nowe danie. Koniecznie je zróbcie dla Waszych rodzinek i samych siebie oczywiście!

Mam nadzieję,że ten weekend spędzę inaczej niż poprzedni, czyli pod kocem z kroplami do nosa. W planie mam dużo porządków, po dzisiejszej wizycie fachowców. W końcu doczekałam się płytek w mojej kuchni i jestem nimi zachwycona. Tymi porządkami, może nieco mniej, ale coś za coś. Na pewno porcja placków doda mi energii, do pracy.

Dużo pyszności na weekend!

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Tarka do ziemniaków

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Patelnia

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 marchew

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • Sól

  • Pieprz

  • 100 gram sera wędzonego

  • 100 gramów boczku

  • 1 cebula

  • Ewentualnie śmietania

Przepis krok po kroku

1

Ciasto na placki

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko, mąkę i 3/4 sera wędzonego pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
2

Placki

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3

Dodatki

Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, razem z cebulką.
4

Serwowanie

Placki posypujemy podsmażonym boczkiem i resztą wędzonego sera. Jemy na ciepło z dodatkiem ulubionych warzyw.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.