Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi źle, a pogoda daje w kość i przypomina listopadową szarugę, piekę ciasto i mam nadzieję, że wraz z jego kawałkiem i kubkiem lawendowej herbaty, wszystkie troski odejdą daleko, daleko. Dlatego dziś zapraszam Was na kojące jesienne smuteczki, tureckie ciasto daktylowe.

To ciasto całym sobą mówi- przyszła jesień. Cudownie pachnie, jesienią, korzennymi nutami. Ma piękny kolor, i delikatnie słodki smak. Dodatek migdałów, dodatkowo podbija smak i dodaje chrupkości. To ciasto jest naprawdę banalne. Wystarczy posiekać daktyle, podgotować je, dać im namoknąć i zmienić się w cudowną pastę. To daktyle dają ciastu słodycz i karmelowy posmak. Cynamon dodaje zaś jesiennej nuty. Śmiało mogłabym powiedzieć, że to turecki piernik!

Wypiek pięknie rośnie, nie ma w nim zakalca. Wystarczy godzina z kawałkiem i mamy pachnący i aromatyczny wypiek, który podbije serca domowników. Wielką zaletą jest to, że ciasto pozostaje bardzo długo świeże i mięciutkie. Myślę, że podbije serca wielu smakoszy!

Co jak co, ale jak zaczynać nowy tydzień, to na słodko! A takie tureckie ciasto daktylowe, osłodzi każdą deszczową chwilę i przyniesie wielki, wielki uśmiech na twarzy. I nawet ciężki weekend, odejdzie w zapomnienie. Bo z tym ciastem, nic nie ma szans!

Dobrego tygodnia kochani! Słodkiego poniedziałku!

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
60
ilość porcji
10
całkowity czas
80

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Miska

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 190 gramów mąki, pszennej

  • 200 gramów cukru lub erytrytolu

  • 250 gramów masła

  • 3 jajka

  • 220ml wody

  • 10 suszonych daktyli

  • 80 gramów posiekanych migdałów

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 łyżeczki sody

  • 2 łyżeczki cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Masa daktylowa

Daktyle drobno posiekać. Do rondelka wlać wodę, dodać posiekane masło, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż tłuszcz się roztopi, masa powinna być gorąca, ale nie może zacząć bulgotać. Zdjąć z ognia, dodać daktyle wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
2

Ciasto

Mąkę przesiewamy, łączymy z sodą i proszkiem. Ubijamy jajka z cukrem, mikserem ustawionym na wysokie obroty. Dodać mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać orzechy i mieszankę daktylową, wymieszać wszystko łyżką.
3

Pieczenie

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 60-65 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
4

Serwowanie

Wystudzone ciasto, można posypać cukrem pudrem, albo polać gorzką czekoladą i posypać ulubionymi bakaliami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.