Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi źle, a pogoda daje w kość i przypomina listopadową szarugę, piekę ciasto i mam nadzieję, że wraz z jego kawałkiem i kubkiem lawendowej herbaty, wszystkie troski odejdą daleko, daleko. Dlatego dziś zapraszam Was na kojące jesienne smuteczki, tureckie ciasto daktylowe.
To ciasto całym sobą mówi- przyszła jesień. Cudownie pachnie, jesienią, korzennymi nutami. Ma piękny kolor, i delikatnie słodki smak. Dodatek migdałów, dodatkowo podbija smak i dodaje chrupkości. To ciasto jest naprawdę banalne. Wystarczy posiekać daktyle, podgotować je, dać im namoknąć i zmienić się w cudowną pastę. To daktyle dają ciastu słodycz i karmelowy posmak. Cynamon dodaje zaś jesiennej nuty. Śmiało mogłabym powiedzieć, że to turecki piernik!
Wypiek pięknie rośnie, nie ma w nim zakalca. Wystarczy godzina z kawałkiem i mamy pachnący i aromatyczny wypiek, który podbije serca domowników. Wielką zaletą jest to, że ciasto pozostaje bardzo długo świeże i mięciutkie. Myślę, że podbije serca wielu smakoszy!
Co jak co, ale jak zaczynać nowy tydzień, to na słodko! A takie tureckie ciasto daktylowe, osłodzi każdą deszczową chwilę i przyniesie wielki, wielki uśmiech na twarzy. I nawet ciężki weekend, odejdzie w zapomnienie. Bo z tym ciastem, nic nie ma szans!
Dobrego tygodnia kochani! Słodkiego poniedziałku!
Lubię daktyle. Ciasta nigdy nie piekłam ale jestem chętna spróbować
polecam!
Lubię takie smaki 🙂 Muszę wypróbować ten przepis!
bardzo polecam!
Daktyle średnio mi odpowiadają, ale chętnie bym spróbował gdyby ktoś poczęstował 😇
Idealna propozycja na poniedziałek… Na osłodę. 😉
dokładnie taki miałam pomysł!
prezentuje się wybornie i co jak co stanowi małą słodką domową egzotykę
🙂
daktyle są pycha:D w cieście to już w ogóle!
🙂
Ale ciekawe i apetyczne ciasto! Totalnie moje smaki, przepis sobie zapisuję:)
bardzo polecam to ciacho!
Daj kawałek! 🙂
🙂
To ciasto w sam raz dla mnie. Lubię daktyle.
🙂
Aż się rozmarzylam po Twoim opisie tego ciasta, musi być obłędne!
Mega apetyczne, idealne na słodkie rozpoczęcie tygodnia ! 🙂
🙂
U nas ostatnio króluje drożdżówka z rodzynkami 🙂
mniam!
Nigdy nie próbowałam takiego przepisu. Chętnie to zmienię, bo wygląda apetycznie.
polecam!
Bardzo lubię daktyle, często słodzę daktylami desery i ciasta 🙂
🙂
Ciekawe ciasto, chętnie bym je spróbowała 🙂
zapraszam na kawałek:)
Zjadłabym takie ciasto. Dzięki za przepis. 😉
🙂
Do tej pory jadłam tylko lody daktylowe. lawendowej herbaty nie piłam to jakaś odmiana czarnej?