Obiady

Portugalski ryż

1 Min. czytania
Ryż ma tę zaletę nad kartoflami, że kiedy wracam padnięta z pracy, to w zasadzie robi się sam. I ma tę zaletę, że może być zarówno dodatkiem do dania, jak i daniem samym w sobie, wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki. Jako, że nie miałam żadnego, ale to naprawdę żadnego pomysłu na obiad, postanowiłam przygotować ryż. Tym razem padło na ryż po portugalsku. Jakiś czas temu, nawet spory czas temu, szykowałam ryż po hiszpańsku. Portugalska wersja wydaje się podobna, a jednak jest zupełnie inna. Czym się różni? Tutaj ryż od początku gotuje się w pomidorowym bulionie, przez co jest bardzo ciekawy w smaku. I moim zdaniem świetnie komponuje się z kiełbaskami, ja wybrałam białe kiełbaski, które krótko przesmażyłam na patelni, podałam je z tym aromatycznym ryżem i obiad był gotowy. W sam raz na bardzo, ale to bardzo zabiegany dzień. I pomyśleć, że narzekałam kiedy w pracy mało się działo! Teraz przerzucając papiery walczę z czasem i projektantami, którzy co chwilę zmieniają swoje koncepcje. A mówią, że to kobiety są niezdecydowane….


Składniki:
200 gramów ryżu do risotto
3 pomidory
1 średnia czerwona cebula
300 ml bulionu
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pieprz

Siekam cebulę w kostkę. Czosnek kroję w drobne paseczki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę. Wrzucam czosnek i cebulkę, smażę około 5 minut.
Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę i wrzucam na patelnię, smażę kolejne 5 minut, pomidory powinny się rozpaść. Dodaję ryż, zalewam połową porcji bulionu, gotuję aż ryż wchłonie cały płyn, dodaję wtedy bulion, wino i przyprawy. Gotuję około 10 minut.
Podaję do dań mięsnych, albo jako samodzielne danie.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.