Siekam masło z jajkami i cukrem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilią. Szybko zagniatam kulę i chłodzę minimum pół godziny w lodówce.
W międzyczasie szykuję nadzienie. Obieram jabłka i kroję je w średniej wielkości kostkę, przekładam do rondelka. Dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy. Zalewam całość 3 łyżkami wody i duszę około 6-7 minut, owoce powinny zostać w całości, ale wyraźnie zmięknąć. Odstawiam do wystudzenia, a następnie dodaję kaszę manną i mieszam dokładnie.
Ciasto dzielę na dwie równe części.
Ciastem wylepiam tortownicę, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Spód gęsto nakłuwam widelcem, wykładam nadzienie. Z pozostałego ciasta odrywam kawałki i układam na wierzchu.
Szarlotkę piekę przez 40 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Uwielbiam szarlotki, u mnie też dziś jest 🙂
🙂
A ja chyba jestem jedyna osobą , która nie lubi szarlotki na całym śweiecie 🙂 ale przepis podany w bardzo przystępnej formie i widac,że ciasto wyszło 🙂
Taką szarlotkę to bym zjadła z lodami 🙂
Szarlotki uwielbiam 🙂 Ja jutro zabieram się za robienie Szarlotki Tatrzańskiej, a póki co podkradam kawałeczek Twojej 🙂
🙂
🙂
🙂
Ciocia Zosia Mistrz szarlotki 🙂
Zjadłabym 🙂
;0
szarlotki i gołąbków:)
Cudowne są takie kulinarne skojarzenia!
A szarlotka wspaniała.
Pyszna szarlotka 🙂
ukochane ciasto moje:D
Nie robiłam jeszcze ciasta z gotowanymi żółtkami. Koniecznie muszę wypróbować:)
polecam 😉
dziękuję:)
🙂
moje też:)
Ciocia wszechstronnie uzdolniona ;D
piona;)
Uwielbiam ☺
🙂
mmmmm tak na ciepło z gałką lodów…. – sie rozmarzyłam <3
🙂
Jak smakowicie ona wygląda <3
Ooo ciekawe masz skojarzenia ludzi z jedzeniem, bardzo interesujące 🙂
Szarlotka wygląda bardzo smakowicie, idealna na jesień 🙂
Wygląda cudownie, uwielbiam szarlotkę.
🙂
🙂
🙂
Och! Szarlotka! Ja właśnie kroję szarlotkę i przygotowuję na później, do kawki 🙂 Pięknej niedzieli!
🙂
Mega ❤
Wygląda doskonale! 🙂
Taka krucha szarlotka to też moja ulubiona, po prostu pychotka 🙂
🙂
dziękuję 😉
😉
O tak, jesień to najlepszy czas dla szarlotek 🙂 Mniam 🙂
🙂
U mnie również ostatnio królują ciasta z jabłkami 🙂 Ciasto z gotowanymi żółtkami jest rzeczywiście bardziej kruche.
Nam szarlotka kojarzy się od razu z Babcią Halinką a zupa pomidorowa z drugą babcią Bożenką 😀
YUM!!! I've been making pie after pie tweaking things here and there trying to get it perfect. THIS IS IT!!! I used "regular" light brown sugar, added nutmeg, extra cinnamon and a dash of vani…