Obiady

Pulpeciki po marokańsku

1 Min. czytania

 Klopsiki i pulpeciki, najchętniej robię je w sosie koperkowym. Takim jak u mamy. Do tego dużo puree i obowiązkowo mizeria. Leciutkie danie, które wszystkim smakuje. Ale, ale. Czasem chcę nieco zmienić swoje menu i zamiast tradycyjnych klopsików, wybieram coś nowego. Tym razem wybór padł na  niesamowicie aromatyczne klopsiki. Klopsiki są niezwykłe, pełne przypraw oliwek i kolendry. Podałam je z kaszą kuskus. Całość otulała pyszny sos. To danie na długo zapada w pamięć. To taka podróż kulinarna, bez wychodzenia z domu. Czyli szybkie wakacje, we własnej kuchni. Od razu polecam zrobić podwójną porcję, na drugi dzień klopsiki są nawet jeszcze pyszniejsze, bardziej aromatyczne. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i warzywami, to podkreśla ich orientalny charakter. Myślę sobie, że letnia pora, to idealny czas by na spokojnie próbować różnych kuchni świata. I udać się takie podróże. Klopsiki w sosie koperkowym, są świetne. Ale, ale, klopsiki po marokańsku, to obiad wart grzechu!

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego  z szynki

15 zielonych oliwek

1 jajko

Dwie garście siekanej kolendry

2 ząbki czosnku

Łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Pół łyżeczki mielonego imbiru

Pół łyżeczki mielonego kuminu

2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sól

Pieprz

1 pełna łyżka oleju rzepakowego

Sos:

300 ml bulionu warzywnego

2 małe czerwone cebule

1łyżka mała

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka słodkiej papryki

Do podania kasza kuskus, pomidor i ogórki

Czosnek, oliwki i kolendrę bardzo drobno siekam- najlepiej w malakserze. 

Do dużej miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, przyprawy i miks oliwkowo-kolendrowy. Dokładnie wyrabiam gładką masę. Z masy formuję klopsiki – mi wyszło 26. Klopsiki obtaczam delikatnie w mące. 

Rozgrzewam olej, smażę klopsiki po 2 minuty z każdej strony. Kroję cebulę w piórka, dodaję do klopsików, podsmażam kolejne 2 minuty. Zalewam całość bulionem, dodaję masło, słodką paprykę  i pietruszkę. Duszę całość 20  minut na małym ogniu.

Danie podaję z kaszą i warzywami, obficie polewając je sosem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.