Obiady

Pulpeciki po marokańsku

1 Min. czytania

 Klopsiki i pulpeciki, najchętniej robię je w sosie koperkowym. Takim jak u mamy. Do tego dużo puree i obowiązkowo mizeria. Leciutkie danie, które wszystkim smakuje. Ale, ale. Czasem chcę nieco zmienić swoje menu i zamiast tradycyjnych klopsików, wybieram coś nowego. Tym razem wybór padł na  niesamowicie aromatyczne klopsiki. Klopsiki są niezwykłe, pełne przypraw oliwek i kolendry. Podałam je z kaszą kuskus. Całość otulała pyszny sos. To danie na długo zapada w pamięć. To taka podróż kulinarna, bez wychodzenia z domu. Czyli szybkie wakacje, we własnej kuchni. Od razu polecam zrobić podwójną porcję, na drugi dzień klopsiki są nawet jeszcze pyszniejsze, bardziej aromatyczne. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i warzywami, to podkreśla ich orientalny charakter. Myślę sobie, że letnia pora, to idealny czas by na spokojnie próbować różnych kuchni świata. I udać się takie podróże. Klopsiki w sosie koperkowym, są świetne. Ale, ale, klopsiki po marokańsku, to obiad wart grzechu!

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego  z szynki

15 zielonych oliwek

1 jajko

Dwie garście siekanej kolendry

2 ząbki czosnku

Łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Pół łyżeczki mielonego imbiru

Pół łyżeczki mielonego kuminu

2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sól

Pieprz

1 pełna łyżka oleju rzepakowego

Sos:

300 ml bulionu warzywnego

2 małe czerwone cebule

1łyżka mała

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka słodkiej papryki

Do podania kasza kuskus, pomidor i ogórki

Czosnek, oliwki i kolendrę bardzo drobno siekam- najlepiej w malakserze. 

Do dużej miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, przyprawy i miks oliwkowo-kolendrowy. Dokładnie wyrabiam gładką masę. Z masy formuję klopsiki – mi wyszło 26. Klopsiki obtaczam delikatnie w mące. 

Rozgrzewam olej, smażę klopsiki po 2 minuty z każdej strony. Kroję cebulę w piórka, dodaję do klopsików, podsmażam kolejne 2 minuty. Zalewam całość bulionem, dodaję masło, słodką paprykę  i pietruszkę. Duszę całość 20  minut na małym ogniu.

Danie podaję z kaszą i warzywami, obficie polewając je sosem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.