Desery

Rabarbar i truskawki pod kokosową kruszonką

1 Min. czytania
W końcu mam w domu idealną kombinację. Na blacie mam bowiem sporą ilość lasek rabarbaru i 2 kilogramy truskawek. Słodkie, czerwone i niezwykle pachnące. Czerwiec w pełni ! Od samego patrzenia jest mi słodko i błogo. Wiosennie i przyjemnie. Czuję się w moim małym niebie. Owocowym niebie. Jako, że moja mama prosiła o owoce pod kruszonką, jako dobra córka, spełniłam jej prośbę. Sama też uwielbiam ten deser, więc przygotowanie go była czystą przyjemnością. Najbardziej lubię w nim tę prostotę, wystarczy dosłownie 5 minut i deser gotowy. Potem pieczenie- tutaj najgorzej o cierpliwość, ale 20 minut szybko mija i deser można zajadać. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja bardzo lubię go jeść chwilę po wyjęciu z piekarnika, z małą porcją lodów. Ale pasować też będzie bita śmietana, sos waniliowy, albo po prostu cukier puder. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne- wyborny smak deseru. Dzięki prostemu dodatkowi – wiórków kokosowych, kruszonka ma oryginalny egzotyczny smak i kuszący zapach. Jest też bardzo krucha. Po prostu idealna. Wspaniała na leniwy weekend. Tak leniwy, że nie chce się gotować i piec. Kruszonko, wjedź na stół. Zapraszam do stołu, bierzemy widelczyki i oddajemy się słodkiej przyjemności o smaku rajskiego lata.


Składniki:
2 laski rabarbaru
Kilkanaście truskawek
80 gramów masła
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka cynamonu

Truskawki myję i kroję na połówki. Rabarbar myję, obieram ze zdrewniałych części i kroję na kawałku. Owoce posypuję cynamonem i łyżką cukru.
Masło siekam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe i mąkę. Dodaję ekstrakt waniliowy. Zagniatam drobną kruszonkę.
Owoce przekładam do naczynia do zapiekania, posypuję kruszonką. Piekę deser przez 20-25 minut w 1805 stopniach.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni….
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.