Desery

Rabarbar i truskawki pod kokosową kruszonką

1 Min. czytania
W końcu mam w domu idealną kombinację. Na blacie mam bowiem sporą ilość lasek rabarbaru i 2 kilogramy truskawek. Słodkie, czerwone i niezwykle pachnące. Czerwiec w pełni ! Od samego patrzenia jest mi słodko i błogo. Wiosennie i przyjemnie. Czuję się w moim małym niebie. Owocowym niebie. Jako, że moja mama prosiła o owoce pod kruszonką, jako dobra córka, spełniłam jej prośbę. Sama też uwielbiam ten deser, więc przygotowanie go była czystą przyjemnością. Najbardziej lubię w nim tę prostotę, wystarczy dosłownie 5 minut i deser gotowy. Potem pieczenie- tutaj najgorzej o cierpliwość, ale 20 minut szybko mija i deser można zajadać. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja bardzo lubię go jeść chwilę po wyjęciu z piekarnika, z małą porcją lodów. Ale pasować też będzie bita śmietana, sos waniliowy, albo po prostu cukier puder. Możliwości jest wiele, ale jedno jest pewne- wyborny smak deseru. Dzięki prostemu dodatkowi – wiórków kokosowych, kruszonka ma oryginalny egzotyczny smak i kuszący zapach. Jest też bardzo krucha. Po prostu idealna. Wspaniała na leniwy weekend. Tak leniwy, że nie chce się gotować i piec. Kruszonko, wjedź na stół. Zapraszam do stołu, bierzemy widelczyki i oddajemy się słodkiej przyjemności o smaku rajskiego lata.


Składniki:
2 laski rabarbaru
Kilkanaście truskawek
80 gramów masła
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka cynamonu

Truskawki myję i kroję na połówki. Rabarbar myję, obieram ze zdrewniałych części i kroję na kawałku. Owoce posypuję cynamonem i łyżką cukru.
Masło siekam z cukrem, dodaję wiórki kokosowe i mąkę. Dodaję ekstrakt waniliowy. Zagniatam drobną kruszonkę.
Owoce przekładam do naczynia do zapiekania, posypuję kruszonką. Piekę deser przez 20-25 minut w 1805 stopniach.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.