Ciasta

Oreo Tiramisu

2 Min. czytania
Błyskawiczna wariacja na temat tiramisu. Deser w 5 minut, błyskawiczny, prosty, i oczywiście bardzo smaczny. Idealnie będzie pasować na początek weekendu. Na taki czas kiedy można spokojnie zaplanować najbliższe dni i na chwilę się po prostu zatrzymać. Nie mam wielkich wymagań wobec najbliższych dni. Mam nadzieję,że po prostu będą zdrowe. Ostatni przekichany weekend nie był najlepszy. A pamiętam,że jako dziecko uwielbiam te małe chorobowe przerwy od szkoły i obowiązków. A jak mi było żal kiedy mi się poprawiało! Kiedyś pałałam taką niechęcią do pójścia do szkoły po 7 dniowej labie związanej z zapaleniem gardła, że godzinę stałam boso- zimą na zimnych kafelkach w łazience. Poświęciłam się bardzo, licząc na przychylność losu i powrót chrypy. Niestety, chrypa nie wróciła. Straciłam tylko godzinę i nieco godności 13 letniej dziewczynki, która marzyła o tym by przedłużyć zwolnienie i nie musieć rano wstawać. Od tamtej pory przeszło mi udawanie, albo raczej inicjowanie. Do tego stopnia, że raz kłóciłam się z wychowawcą, który kazał mi iść do domu bo mój kaszel mu przeszkadza, że to żaden problem, i zapalenie oskrzeli nie jest chorobą śmiertelną. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że to była klasa maturalna i bardzo zależało mi na czerwonym pasku. Błędy młodości. Było, minęło. Teraz irytuje mnie każda infekcja, która każe mi zostać w domu i wybija z rytmu. Bo powroty do pracy po dwóch dniach nieobecności są niczym przy powrocie do szkoły. Tam przynajmniej obowiązywała taryfa ulgowa, i wracających do zdrowia się nie pytało na ocenę. A w pracy? W pracy klientów nie obchodzi, że mnie nie było. Ja muszę wszystko wiedzieć, gasić nie moje pożary i zawsze być uśmiechniętą. Na szczęście wszelkie drobne stresy można skutecznie zresetować odpowiednim deserem.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki 


Składniki:
200 gramów mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
6-7 ciasteczek Oreo
Ekstrakt migdałowy

Śmietankę ubijam z ubijam z cukrem na sztywno. Delikatnie dodaję serek mascarpone i parę kropli ekstraktu.
Kruszę ciasteczka. Na dno naczynek w jakich będziemy serwować deser wykładamy krem, na to porcję ciasteczek, znów krem i ciasteczka.
Deser chłodzimy przez minimum kwadrans.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.