Obiady

Restauracja Tenisowa, Gdańsk

2 Min. czytania
W pewien jesienny dzień wybraliśmy się do restauracji Tenisowej. Słyszałam, że można w niej zjeść świetne pierogi w ciekawych smakach. A jako, że pierogowy potwór ze mnie to nie trzeba mnie było dwa razy namawiać. Restauracja mieści się na Zaspie, jednej z gdańskich dzielnic, blisko do morza,  a obok pełno bloków. Restauracja mieści się w centrum tenisowym, stąd sportowe dekoracje i dominujący zielony kolor. Jedna ze ścian, jest całkowicie przeszklona, co wieczorem, przy rozświetlonej tysiącami świateł dzielnicy, daje naprawdę spektakularny widok. O wystroju nie da się za wiele powiedzieć. Różyczki w wazonie na stoliku, kącik dziecięcy, jest zielono, czysto, ale jakoś tak chłodno i surowo. Jest to raczej miejsce by zjeść i wyjść, a nie rozkoszować się ciepłą i przemiłą atmosferą. 
Karta nie jest za duża, taka w sam raz. Nas akurat interesowały pierogi, ale można też zamówić sałatki, tradycyjne dania obiadowe, oraz codzienny lunch. Mogę powiedzieć, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zamówiliśmy 4 różne rodzaje pierogów, tak by każdy mógł spróbować kilku smaków. Były więc tradycyjne ruskie, te  z kaczką i sosem żurawinowym, z dzikiem marynowanym w winie oraz gęsiną w sosie borowikowym. Do tego żurek i domowy rosół. 
Po 5 minutach na stole pojawiły się zupy. Żurek był solidnie wypełniony, duża ilość ziemniaków, kiełbasy i jajek. Ciepły i sycący. Rosół faktycznie był domowy, delikatny i na pewno nie sztucznie doprawiony. 
Po kwadransie pojawiły się pierogi. 
Najlepsze wrażenie zrobiły te z kaczką, intensywne w smaku, z pysznym sosem, wyraziście doprawione, ciasto zaś w punkt, ani za grube, ani za cienkie. Drobny minusik, pierogi polane były masłem,a masło do pierogów nijak mi nie pasuje i zakłócało odbiór. Te z dziczyzną były bardzo ciekawe  w smaku, aczkolwiek pasuje do nich słowo dla konesera. Jak dla mnie były zbyt mocno winne, ale znalazły swoich fanów. Z gęsiną były smaczne, idealnie pasowały do tej pory roku, ja bym mocniej doprawiła sos. Ale to pewnie kwestia gustu. Ruskie, czyli tradycja, te były chyba najsłabsze. Owszem, były dobre, ale te miały akurat zbyt grube ciasto, przez co zginął w nim smak farszu, i czuć było głównie mączny posmak ciasta. Sam farsz w porządku, ale ciasto twardawe i zbyt grube, spowodowało, że nie była to najlepsza porcja ruskich w życiu. 
Obsługa była miła i na czas. Jedzenie generalnie jest dość dobre, wielkich wpadek nie było, ale nad ruskimi warto popracować. Ja wiem, że do Tenisowej wrócę na pierogi z kaczką.
Tenisowa, Gdańsk,. Meissnera 3

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.