Obiady

Resztkowe risotto.

1 Min. czytania

 No dobra, uwielbiam risotto! Dziś zrobiłam takie proste risotto Wyjątkowo proste, ze składników, które znalazłam w lodówce. Domowo wędzony boczek, warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, i dużo pysznego sera. Takie risotto to super kryzysowy obiad, można dodać takie warzywa, jakie akurat zalegają w lodówce. Do tego szynka, kiełbasa, kawałek boczku, tak naprawdę co mamy aktualnie na stanie. Mi wyjątkowo posmakowało połączenie chrupiącego boczku, ryżu i sera. Risotto wyszło niezwykle kremowe, i wcale nie musiałam iść na zakupy. W ostatnim czasie brakuje mi tego czasu dosłownie na wszystko. Zaczynam wątpić w to, że kiedykolwiek zrobię porządek w domu!  Dobrze, że chociaż udaje mi się zjeść coś w biegu i w tym biegu coś ugotować. 

Składniki: 

200 gramów ryżu do risotto
15 dg boczku wędzonego
1 duża marchewka
1 cukinia
Pół małego pora
2 ząbki czosnku
400 ml rosołu z kurczaka ( może być dobrej jakości bulion:
50 gramów tartego Parmezanu
Sól
Świeżo mielony pieprz
Boczek kroję w kostkę, rozgrzewam patelnię i wytapiam boczek na suchej patelni, podsmażam do chrupkości. 
Drobno siekam czosnek i pora. Z patelni zdejmuję boczek, na pozostałym tłuszczu podsmażam pora i czosnek, trwa to około 5 minut. W międzyczasie obieram cukinię i marchewkę, kroję je w plasterki. Wrzucam na patelnie i podsmażam 3 minut, następnie dodaję ryż i smażę całość 2-3 minuty. Zalewam risotto częścią bulionu, na malutkim ogniu podgrzewam całość, gdy ryż wchłonie płyn, dolewam bulionu. Gotowanie risotto trwa około 25-30 minut, na sam koniec dodaję sól i pieprz, oraz ser. Dokładnie mieszam całość. Przekładam danie do miseczek.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.