Śniadania na słodko

Risotto na słodko. Z borówkami

1 Min. czytania

 Czym dobrze zacząć poniedziałek i nowy tydzień? Ja proponuję risotto borówkowe. Wszyscy dobrze znamy risotto, ale nie każdy je zna na słodko. A to świetna opcja na pyszne śniadanie. Takie jesienne, czyli na ciepło. Z dużą dawką aromatycznego cynamonu, rozgrzewające i tak bardzo kojące! Ostatnio jestem ciągle zmęczona i niewyspana, to efekt tych okropnych tabletek, czyli antybiotyków. Ale nic mnie tak, nie wyrzuca z łóżka, jak zapach cynamonu. Albo i sama myśl o nim. To działa na mnie w jesienne poranki, chyba nawet nieco lepiej niż zapach kawy. Cynamon, to zapowiedź śniadania na słodko. Czegoś co da mi energię, i pozwoli miło przetrwać ponury dzień. O tej porze roku, staram się jeść ciepłe śniadania jak najczęściej, bo to one najbardziej mi smakują, ale i wzmacniają moją odporność. A ona zdecydowanie nie jest moją mocną stroną. Borówki to porcja witamin, latem nałogowo mrożę te owoce i zawsze mam je w zamrażarce, a potem dodaję do porannych owsianek, kaszek i ryżanek. W tym przepisie, najlepszy jest dodatek śmietanki, to ona daje niesamowitą kremowość i smak. Musicie zrobić sobie takie risotto. I to obowiązkowo!

Składniki:

250 gramów ryżu, najlepszy będzie ten do risotto

2 łyżki masła

1,5  szklanki mleka

Pół szklanki słodkiej śmietanki 36 %

1 łyżka cynamonu

3 garście mrożonych borówek

1 łyżeczka pasty waniliowej

Szczypta soli

Odrobina erytrytolu, może być cukier, albo miód

Rozgrzewam masło na patelni, albo w garnku z grubym dnem. Wsypuje ryż i podsmażam go 3-4 minuty, często mieszając. Następnie zalewam ryż połową porcji mleka, dodaję sól, erytrytol i wanilię, całość gotuję na małej mocy kuchenki. Co jakiś czas mieszam zawartością patelni, kiedy ryż wchłonie całe mleko, dolewam pozostałą część. Gotuję do miękkości ryżu – około 20 minut. 

Gorący ryż zalewam śmietanką, zostawiam na chwilę, aby ryż wchłonął śmietankę. Na wierzchu układam borówki, posypuję danie dużą porcją cynamonu. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.