Obiady

Sałatka makaronowa na ciepło. Boczek, mozzarella i pomidor

2 Min. czytania

Ten tydzień był bardzo dziwny. Kiedy myślałam, że w końcu moja angina mija, okazało się, że dopadło mnie zapalenie oskrzeli. Dostałam więc kolejny antybiotyk i zwolnienie. Listopad potrafi obfitować w długie weekendy, ale sama się nie spodziewałam, że ten mój weekend potrwa od 28 października, aż do 14 listopada. Jak widać nie interesują mnie półśrodki, jak długi weekend, to długi weekend! Posiadanie zapalenia oskrzeli, jest dla mnie jednak dużo przyjemniejsze. Owszem, mam kaszel i silne osłabienie, ale mogę jeść normalnie. Wczoraj snułam się po domu, przez pierwszą część dnia. A następnie skupiłam się maksymalnie, by zasiąść na wykładach online. Jakie to szczęście, że wciąż są online, inaczej musiałabym sobie je odpuścić. A to przecież ważne tematy, związane z zarządzaniem projektami. Ale do brzegu. Otóż siedziałam sobie, czytałam książki, trochę posprzątałam i nagle się zorientowałam, że lada moment wykłady do późnego wieczora, a ja wciąż bez obiadu. Dlatego powstała sałatka, na ciepło Bardzo prosta, ale jaka pyszna. I co najważniejsze, błyskawiczna. Mamy tutaj makaron, warzywa i cudownie chrupiące kawałeczki boczku. Sałatka, chociaż lekka, jest sycąca. Mi smakowała na ciepło, mąż zjadł po powrocie z pracy, na zimno, i jemu również smakowało. Więc chyba jest wyjątkowo uniwersalna. A Wy? Zjedlibyście ją na ciepło, czy na zimno?

Czy macie już swój kalendarz adwentowy? Czas o taki zadbać. Mój mąż, wielki łasuch, wybrał sobie taki żelkowy! Dla niego jest ważne, że nie ma w składzie cukru, świetny dla dzieci, a w sumie mój mąż to takie duże dziecko. W kwestii żelek! Dla siebie wybrałam coś bardziej tradycyjnego, czyli kalendarz herbaciany. I już nie mogę doczekać się Adwentu, magicznego czasu oczekiwania!

Po więcej kalendarzy, dla małych i dużych, zapraszam Tutaj

Składniki:

150 gramów ulubionego makaronu- najlepiej kokardki, świderki, czy rurki

100 gramów mozzarelli w kulkach

2 pomidory

Garść liści sałaty

6 plasterków boczku

Sos:

1 pełna łyżka ostrej musztardy

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Sól

Świeżo mielony pieprz

Makaron gotuję al dente, odcedzam. 

Boczek kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam na rumiano. 

Sałatę i pomidory myję, sałatę rwę na małe kawałki, a pomidory w kostkę. 

Wszystkie składniki sosu przekładam do małego słoiczka, dokładnie mieszam. 

Do talerzyków przekładam makaron, posypuję go warzywami i boczkiem, wykładam kulki sera, całość polewam sosem. Delikatnie mieszam składniki sałatki. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.