
Dziś przychodzę z przepisem na wyjątkowe ciasto. Wyjątkowe, bo chociaż marchewkowe, to powstało z kaszy jaglanej. Bez grama mąki! Zrobiłam to ciasto dla mojej teściowej, która choruje na celiakię i nie może jeść niczego co zawiera mąkę pszenną i generalnie gluten. Moją pierwszą myślą, był sernik, ale cóż, teściowa nie przepada za tym wypiekiem, szukałam więc dalej. Jakie ciasto byłoby idealne ? Miałam na myśli coś jesiennego, niezwykle aromatycznego i korzennego. Na piernik nieco za wcześniej, ale przecież ciasto marchewkowe pasuje idealnie. Ale jak to? Marchewkowiec bez mąki? Ano tak! Zamiast mąki użyłam kaszy jaglanej, najpierw bałam się czy to ciasto wyrośnie, ba, czy w ogóle się upiecze! Tak naprawdę to pierwszy raz szykowałam ciasto z kaszy jaglanej. Owszem, wcześniej robiłam ciasta z kremem z kaszy manny, ale to jednak zupełnie co innego! Teraz miałam upiec jaglane ciasto, które nie powinno zdradzać tego, że jest z kaszy. Powinno smakować po prostu jak najlepsze ciasto marchewkowe. I wiecie co? Tak właśnie było. Ciasto, owszem jest dość wilgotne, ale w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna kasza jaglana. Krem robi zaś cudowną robotę, jest lekki, delikatny i podbija smak ciasta. Na pierwszym razie mamy cynamon i imbir. Ciasto jest korzenne i bardzo, ale to bardzo jesienne. Do tego jest tak proste, że bez wymówek, czas je piec!
Składniki:
200 gramów kaszy jaglanej
300 ml mleka ( dowolne, owsiane, albo zwykłe)
70 ml oleju
120 gramów erytrytolu
3 duże jajko
3 spore marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej
Krem:
250 gramów serka śmietankowego
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka usztywniacza do śmietany
Łyżeczka cynamonu
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. Następnie gotuję na mleku razem z cynamonem, kasza będzie się gotować około 20 minut, chwilę studzę i blenduję jeszcze ciepłą kaszę na gładką masę. Zostawiam do ostudzenia. W międzyczasie ścieram marchewkę na tarce-małe oczka.
Do kaszy wbijam jajka, dodaję olej, marchewkę, erytrytol, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, dokładnie miksuję składniki.
Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę ciasto 55 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę.
Szykuję krem, śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone. Ubijam serek ze śmietanką z cukrem pudrem, dodaję usztywniacz. Gęstym kremem smaruję wierzch. Posypuję cynamonem.
ciekawe czy to by było dobre
Lubię kaszę jaglaną pod każdą postacią. Chętnie skorzystam z przepisu.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, a wygląda ładnie 🙂
Ciekawy przepis
Muszę przyznać, że nie jadałm jeszcze takiego ciasta.
Kiedyś robiłam szarlotkę na kaszy jaglanej, ale marchewkowe też musi być wyborne, takie wilgotne i słodkie od machewki.
bardzo fajny przepis 😉
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ciekawy przepis:)
Ciekawa propozycja. Właśnie zastanawiałam się ostatnio co by tu zrobić z marchewek! 🙂
czy by było? To jest pyszne!
miło mi 🙂
to ciasto super "utylizuje" marchewki:)
Ostatnio myślałm o ciescie marchewkowym. A tu ciekawy pomysł na trochę inną wersję 🙂
Lubię smak ciasta marchewkowego ale na kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam 🙂
Interesujący przepis na fajny deser 🙂
warto spróbować!
Świetny pomysł na kaszę jaglaną, nie każdemu smakuje a w cieście na pewno każdy się skusi 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe ale w takiej formie jeszcze go nie jadłam! Chyba warto spróbować czegoś nowego 😉
zjadłabym!
polecam!
Super, takiego ciasta jeszcze nie jadłam 🙂
polecam!
Bardzo fajny przepis. Ciasto musi być pyszne 🙂