Ciasta

Jaglane ciasto marchewkowe. Z kremem.

2 Min. czytania

 Dziś przychodzę z przepisem na wyjątkowe ciasto. Wyjątkowe, bo chociaż marchewkowe, to powstało z kaszy jaglanej. Bez grama mąki! Zrobiłam to ciasto dla mojej teściowej, która choruje na celiakię i nie może jeść niczego co zawiera mąkę pszenną i generalnie gluten. Moją pierwszą myślą, był sernik, ale cóż, teściowa nie przepada za tym wypiekiem, szukałam więc dalej. Jakie ciasto byłoby idealne ? Miałam na myśli coś jesiennego, niezwykle aromatycznego i korzennego. Na piernik nieco za wcześniej, ale przecież ciasto marchewkowe pasuje idealnie. Ale jak to? Marchewkowiec bez mąki? Ano tak! Zamiast mąki użyłam kaszy jaglanej, najpierw bałam się czy to ciasto wyrośnie, ba, czy w ogóle się upiecze! Tak naprawdę to pierwszy raz szykowałam ciasto z kaszy jaglanej. Owszem, wcześniej robiłam ciasta  z kremem z kaszy manny, ale to jednak zupełnie co innego! Teraz miałam upiec jaglane ciasto, które nie powinno zdradzać tego, że jest z kaszy. Powinno smakować po prostu jak najlepsze ciasto marchewkowe. I wiecie co? Tak właśnie było. Ciasto, owszem jest dość wilgotne, ale w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna kasza jaglana. Krem robi zaś cudowną robotę, jest lekki, delikatny i podbija smak ciasta. Na pierwszym razie mamy cynamon i imbir. Ciasto jest korzenne i bardzo, ale to bardzo jesienne. Do tego jest tak proste, że bez wymówek, czas je piec!

Składniki:

200 gramów kaszy jaglanej

300 ml mleka ( dowolne, owsiane, albo zwykłe)

70 ml oleju

120 gramów erytrytolu 

3 duże jajko

3 spore marchewki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Pół łyżeczki mielonego imbiru

Łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej

Krem:

250 gramów serka śmietankowego

200 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka usztywniacza do śmietany

Łyżeczka cynamonu

Kaszę jaglaną  przelewam wrzątkiem. Następnie gotuję na mleku razem z cynamonem, kasza będzie się gotować około 20 minut, chwilę studzę i blenduję jeszcze ciepłą kaszę na gładką masę. Zostawiam do ostudzenia. W międzyczasie ścieram marchewkę na tarce-małe oczka.

Do kaszy wbijam jajka, dodaję olej, marchewkę, erytrytol, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, dokładnie miksuję składniki.

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę ciasto 55 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę. 

Szykuję krem, śmietanka i serek muszą być mocno schłodzone. Ubijam serek ze śmietanką z cukrem pudrem, dodaję usztywniacz. Gęstym kremem smaruję wierzch. Posypuję cynamonem. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.