Obiady

Roladki z indyka ze szpinakiem

1 Min. czytania

Kto lubi szpinak ręka w górę? Ja tam od dziecka szpinak uwielbiam. A jak podali mi go z wątróbką… Dobrze, nie o niej mowa. W każdym razie od małego kocham szpinak. Jako dodatek, albo ciekawy składnik dania. Albo farsz do roladek. Takich jak te. Lekkie, delikatne i aromatyczne. Pieczone, a nie smażone, bez panierki. Super sprawdzą się na sobotni obiad. Ta sobota planowana była inaczej. Miały być duże zakupy, dużo spacerów i generalnie, dzień miał minąć w pędzie. Ale cóż, wpadliśmy w żółtą strefę obostrzeń covidowych. Będzie więc maraton filmowo-serialowy. Będzie dużo gotowania i czytania książek. Może zrobię porządki? A jak pogoda dopisze, to z pewnością część dnia przesiedzę w ogródku. Może nawet tam zjem obiad? Może nawet będą to ponownie takie roladki?

Składniki:

1 pierś z indyka

200 gramów szpinaku

1 kulka mozzarelli

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

Słodka papryka

Masło- 3 łyżki

Dodatkowo:

Puree, ulubiona surówka

Mięso przepłukuję, suszę, kroję na kilka kotlecików. 

Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam posiekany czosnek, dodaję szpinak, doprawiam solą i pieprzem, duszę 2 minuty. Mozzarellę kroję na kawałki, i dodaję do szpinaku. Farsz odstawiam na bok. 

Mięso doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Nakładam na kotleciki po łyżce farszu. Zwijam roladki, spinam wykałaczkami. Przekładam je do naczynia do zapiekania, z wierzchu układam dwie łyżki masła. Roladki piekę 35 minut w 190 stopniach. 

Podaję z puree i ulubioną surówką.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.