Kto lubi szpinak ręka w górę? Ja tam od dziecka szpinak uwielbiam. A jak podali mi go z wątróbką… Dobrze, nie o niej mowa. W każdym razie od małego kocham szpinak. Jako dodatek, albo ciekawy składnik dania. Albo farsz do roladek. Takich jak te. Lekkie, delikatne i aromatyczne. Pieczone, a nie smażone, bez panierki. Super sprawdzą się na sobotni obiad. Ta sobota planowana była inaczej. Miały być duże zakupy, dużo spacerów i generalnie, dzień miał minąć w pędzie. Ale cóż, wpadliśmy w żółtą strefę obostrzeń covidowych. Będzie więc maraton filmowo-serialowy. Będzie dużo gotowania i czytania książek. Może zrobię porządki? A jak pogoda dopisze, to z pewnością część dnia przesiedzę w ogródku. Może nawet tam zjem obiad? Może nawet będą to ponownie takie roladki?
Składniki:
1 pierś z indyka
200 gramów szpinaku
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Masło- 3 łyżki
Dodatkowo:
Puree, ulubiona surówka
Mięso przepłukuję, suszę, kroję na kilka kotlecików.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam posiekany czosnek, dodaję szpinak, doprawiam solą i pieprzem, duszę 2 minuty. Mozzarellę kroję na kawałki, i dodaję do szpinaku. Farsz odstawiam na bok.
Mięso doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką. Nakładam na kotleciki po łyżce farszu. Zwijam roladki, spinam wykałaczkami. Przekładam je do naczynia do zapiekania, z wierzchu układam dwie łyżki masła. Roladki piekę 35 minut w 190 stopniach.
Podaję z puree i ulubioną surówką.
Mniam, mniam… Twój blog przypomina mi moją mamę!
🙂
Pyszny obiadek😊
😉
Świetny łatwy przepis, taki jak lubię najbardziej. Nawet nie muszę go zapisywać. Na pewno kiedyś wykorzystam ten pomysł, bo szpinak też bardzo lubię 🙂
Te roladki wyglądają przepysznie.
Ciekawy przepis. Lubię szpinak chyba od zawsze. 😉
Roladki prezentują się bardzo smakowicie 😀
Pozdrawiam!
😉
😉
😉
😉
Uwielbiam szpinak, odkąd byłam mała i często byłam dokuczana jako Popeye … hahaha … to danie z indykiem i szpinakiem wygląda przepysznie. Pozdrowienia.
😉
Zawsze sobie obiecuję, że zrobię takie roladki, gdy tylko będę miała nieco więcej czasu…
🙂
Ja szpinak polubiłam dopiero w wieku dorosłym 🙂
Bardzo lubię jeść jajecznicę ze szpinakiem i żółtym serem.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki, w dzieciństwie nie lubiłam szpinaku, ale teraz zajadam z chęcią 🙂
Z pewnością wypróbuję te roladki, lubię zarówno indyka jak i szpinak 🙂
fajne te roladki