Obiady

Roladki z pomidorkiem i melisą

1 Min. czytania

Kiedyś szalałam za miętą. Babcia jej nie znosiła, bo panoszyła się w ogródku jakby była właścicielką. Na szczęście mimo usilnych prób pokonania pani mięty ta się nie dawała. Fascynacja miętą była, potem delikatnie przygasła. Dziś zdecydowanie wolę melisę, z jej delikatniejszym,lekko cytrusowym smakiem i aromatem. Lubię wieczorami wypić niespiesznie kubek świeżo zaparzonej melisy i zrelaksować. Uznałam jednak, że to dość monotonny sposób wykorzystania tej zielonej roślinki. Zrobiłam już makaron z melisowym sosem, poszłam więc tym tropem-melisa na obiad. Melisa i mięsne roladki? Czemu nie. Mięso zyskało lżejszy i delikatniejszy smak. W połączeniu ziarnami gorczycy i czosnkiem całość nabrała intensywnego i ciekawego smaku. Co najważniejsze-roladki robi się naprawdę szybko, a smak zaskakuje. Na pewno letnią porą będę robić je częściej.

Składniki:

Pierś z indyka
Suszone pomidory-po 1 na roladkę
Melisa-kilkanaście listków
Oliwa z oliwek-3 łyżki
Ziarna gorczycy
2 ząbki czosnku
Chilli-duża szczypta
Słodka papryka-szczypta
Świeżo mielony pieprz
Sól
Do podania puree i surówka  z selera

Filety z indyka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję wzdłuż na cienkie plastry, lekko rozbijam tłuczkiem.
Przygotowuję przyprawę-rozgniatam ząbki czosnku, dodaję 2 łyżki oliwy, ziarna gorczycy, obie papryki, pieprz i sól. Filety obtaczam w przyprawie. Na środku układam pomidorki i opłukane listki melisy, zwijam roladki i spinam je wykałaczkami.
Rozgrzewam oliwę, podsmażam roladki przez 2 minuty z każdej strony, następnie wstawiam je do piekarnika i podgrzewam je przez 10 minut w 165 stopniach. Ciepłe roladki podaję z puree i surówką.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

62 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.