Obiady

Ryba na aromatycznej parze

1 Min. czytania

Przyjęło się u mnie,że  jest piątek, jest i ryba. Ostatnio jednak jadamy ją częściej. Głównym powodem jest cukrzyca taty. Zdrowa dieta przynosi korzyści całej rodzinie. Udało mi się przekonać ją nawet to jedzenia ryb na parze. Dotychczas moje „parowe” wyroby nazywano sanatoryjną fanaberią. Że niesmaczne, mało wyraziste,nijakie i mdłe. Że dzieci w przedszkolu jedzą smaczniej. Oczywiście nikt nigdy nie chciał spróbować mięsa czy ryby prosto z pary. Ja zaś jem je chętnie. Jestem osobą o dość wrażliwym żołądku i takie dania wyjątkowo mi odpowiadają. Ostatnio bardzo często robię rybę w ten właśnie sposób. Danie jest bardzo aromatyczne i smakowite. Zupełnie nie przypomina potraw bez smaku jakie kojarzą się z dietą lekkostrawną. Dzięki bardzo aromatycznej parze, ryba jest pełna smaków. Do tego mięso jest delikatne, rozpływa się w ustach. Owszem, danie nie wygląda nadzwyczajnie, ale za to jak smakuje. Jeżeli tak jedzą jedynie przedszkolaki, to po spróbowaniu tej ryby każdy chciałby zostać przedszkolakiem.


Składniki na 5 porcji:
800 gramów filetów z białej ryby-u mnie morszczuk
1 duża cytryna
Pęczek koperku
Garść liści szałwii
2 ząbki czosnku
Sól
Świeżo mielony pieprz

Masło ziołowe:
100 gramów masła
2 ząbki czosnku
2 garście natki pietruszki

Dodatkowo:
3 marchewki
10 kartofli

Zaczynam od przygotowania masła. Siekam drobno czosnek i pietruszkę. Ucieram masło, dodaję czosnek i pietruszkę, wkładam do zamrażarki.
Filety myję i suszę, posypuję solą i pieprzem. Marchewki myję, obieram, kroję w plasterki. Kartofle  myję, obieram i kroję na ćwiartki.
Do naczynia do gotowania na parze wkładam pęczek koperku i liście szałwii. Cytrynę kroję na ćwiartki, czosnek siekam na grube plasterki, dodaję do ziół. Zalewam wodą. Na wierzchu układam rybę i warzywa. Gotuję całość przez 10 minut, po czym rybę smaruję częścią masła. Gotuję kolejny kwadrans.
Na rybie układam resztę masła, podaję z warzywami.

Przypominam też o konkursie :
konkurs

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.