Obiady

Rybne klopsiki w sezamie

1 Min. czytania
Ostatnio było u mnie bardzo, bardzo słodko. Wydawać by się mogło, że nie jem nic poza ciastem na śniadanie, obiad i kolację. Odkładamy blaszki, miksery i pojemniki z kokosowym cukrem. Dziś rządzi u mnie ryba. I to nie byle jaka ryba. Ostatnimi czasu jemy rybę parę razy w tygodniu, na parze. Mówiąc szczerze-chociaż wersję aromatycznej ryby na parze uwielbiam, zapragnęłam czegoś nieco innego. Kiedy więc kolejny raz szykowałam rybę do gotowania pomyślałam o innej wersji. Zaskoczę wszystkich. Ryba po ugotowaniu zamieniła się w klopsiki. Bardzo ciekawe w smaku, z dużą ilością przypraw, obtoczone w sezamie. Powiem szczerze, nikt nie uwierzył,że to rybne kuleczki domowej roboty. Wszyscy myśleli, że to gotowy wyrób z ekskluzywnej mrożonki, albo przyniesiony z jakiejś dobrej knajpy. Te rybne klopsiki to wspaniały sposób na przemycenie ryb do diety dzieci, nie smakują rybą, a dzięki fajnemu kształtowi i apetycznej sezamowej skorupce skuszą każdego niejadka. No dobrze, mnie też kuszą. Ostatnimi dwoma dniami walczyłam z okropnym,grypowym bólem gardła i niechęcią do jedzenia, i kiedy w końcu poczułam poprawę, te klopsiki okazały  się wspaniałym obiadem. Niezbyt pracochłonne-idealne dla kogoś zmęczonego chorobą, do tego bardzo smaczne i delikatne. Rybne klopsiki idealne.

Składniki na 3 porcje:
400 gramów filetów z białej ryby ( u mnie dorsz)
3 garście posiekanej pietruszki
2 garście posiekanego szczypiorku
1 jajko
Łyżka otrębów pszennych
2 ząbki czosnku
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
3 łyżki sezamu
Oliwa do smażenia-łyżka

Szykuję rybę wedle przepisu na rybę na parze. Gdy ryba jest miękka, rozgniatam filety na drobne kawałki przy pomocy widelca-można też rybę zmielić.
Wyciskam czosnek, dodaję do ryby razem z zieleniną. Do masy dodaję jajko, otręby i przyprawy. Dokładnie mieszam całość. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej otrębów.
Na talerzyk wysypuję sezam. Formuję kuleczki z rybnej masy, lekko spłaszczam, obtaczam w sezamie.
Rozgrzewam oliwę, smażę klopsiki przez około 2 minuty z każdej strony. Podaję z kartoflami z wody i ulubioną surówką.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.