Obiady

Ryż curry z kurczakiem i warzywami

1 Min. czytania

Witam się już czerwcowo. To ten czas kiedy rządzą u mnie truskawki i pewnie niebawem moje obiady będą bardzo monotonne, makaron z truskawkami, naleśniki z truskawkami i knedle z truskawkami… Póki ten truskawkowy czas nadejdzie, zapraszam Was na prosty i smakowity obiad w słonecznym kolorze. Będzie ryż i kurczak curry. Czy danie, które urzeka tysiącem aromatów. I jest naprawdę banalnie proste. Wielkim plusem tego dania jest to, że można wykorzystać dowolne warzywa, które mogą zalegać w lodówce. Starczy dosłownie po garści, a to zostanie nam fasolka, jedna marchewka, kawałek pora czy pół papryki. Z tego wszystkiego można wyczarować wspaniałe danie. Takie na już. Polecam od razu zrobić na dwa dni, będzie to spora oszczędność czasu. A, że od dziś pogoda ma się poprawić, można spacerować po pracy, albo ruszać na rowerowe wycieczki. Danie wspaniale się odgrzewa i nic nie traci na smaku. Mięsna część, robi się dokładnie, ile gotuje nam się ryż. Osobiście uwielbiam takie proste dania, które zaskakują pysznym smakiem i kuszą zapachem. Odrobina orientu, w porze obiadu? Jestem zdecydowanie na tak! Tym bardziej, że od 5 dni ciągle pada deszcz, a na niebie widać nieustannie ciężkie, mocno szare chmury. Taki kolorowy obiad, pasuje więc idealnie. Cudownie rozgrzewa duszę i ciało. I pozwoli nam dotrwać do słonecznych dni!

Składniki:

200 gramów ryżu
1 łyżka przyprawy curry
Starta skórka  z połowy cytryny
Sól

1 duża pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mała papryka
2-3 garście fasolki szparagowej
Pół cukinii
1 łyżka przyprawy curry
Słodka papryka-pół łyżeczki
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Kolendra

Ryż gotuję z curry, solą i skórką z cytryny. Powinien być miękki, ale nie rozgotowany. 
Mięso kroję w paski, rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam mięso 3 minuty. Zdejmuję mięso z patelni.
Siekam czosnek i cebulkę. Marchewkę kroję w plasterki,paprykę w paski, a cukinię w półplasterki. Rozgrzewam oliwę, podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję wszystkie warzywa, doprawiam przyprawami- podsmażam 5 minut. Następnie dodaję mięso, zalewam danie 4 łyżkami wody, podduszam. 
Gotowe curry podaję z ryżem i kolendrą.

 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.