Ciasta

Angielskie ciasto rabarbarowe

1 Min. czytania

 I w końcu przyszedł piątek. Ach, jak tęskniłam. Ten weekend będzie bardzo zajęty. Będzie się działo, i w zasadzie przyjdzie mi odpocząć dopiero w niedzielny wieczór. W planie sadzenie pelargonii, koncert Dawida Podsiadło, spotkanie z przyjaciółką, świętowanie urodzin siostry… Dużo tego, ale lubię takie dni. Tym bardziej, że następny weekend, poświęcę w całości na naukę. Aby miło spędzić weekend, potrzebne są nie tylko różnego rodzaju atrakcje, ale i pyszności. W skrócie ciasto. Dziś kuszę więc pysznym, wybitnie wiosennym wypiekiem. Czyli prościutkim ciastem z rabarbarem. Jest to ciasto w angielskim stylu, na bazie przepisu na Victoria Sponge Cake. Do podania obowiązkowo z filiżanką pysznej, mocnej herbaty. Ciasto jest niepozorne, ale smakuje wyjątkowo. Nie jest zbyt słodkie, idealne by zabrać je ze sobą na piknik. Miękkie, zwarte, i wprost banalne do zrobienia. Jedyne o czym musimy pamiętać, to to, że jajka i masło musimy wyjąć z lodówki około godziny przed pieczeniem. Wtedy ryzyko zakalca nie istnieje i dostajemy cudowne ciasto. Pachnące rabarbarem, niezwykle delikatne, ale sycące. Ciasto idealne na ten weekend. Pędźcie na bazarek, kupcie rabarbar i pieczcie! Gwarantuję, że to będzie Wasz ulubiony wypiek z rabarbarem. 

Składniki:

4 duże jajka

200 gramów mąki

125 gramów masła

100 gramów erytrytolu ( albo cukru)

Łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

3 łodygi rabarbaru


Dodatkowo:

Cukier puder, masło i bułka tarta do formy

Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki godzinę przed pieczeniem.

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Rabarbar myję, kroję w kostkę- nie obieram. 

Masło ubijam z cukrem  i wanilią na jasny krem, następnie pojedynczo wbijam jajka- nie przerywam ubijania. Gdy masa powiększy swoją objętość dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję chwilkę, tylko do połączenia składników. Do masy dodaję rabarbar. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę 40-45 minut- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.