Ciasta

Angielskie ciasto rabarbarowe

1 Min. czytania

 I w końcu przyszedł piątek. Ach, jak tęskniłam. Ten weekend będzie bardzo zajęty. Będzie się działo, i w zasadzie przyjdzie mi odpocząć dopiero w niedzielny wieczór. W planie sadzenie pelargonii, koncert Dawida Podsiadło, spotkanie z przyjaciółką, świętowanie urodzin siostry… Dużo tego, ale lubię takie dni. Tym bardziej, że następny weekend, poświęcę w całości na naukę. Aby miło spędzić weekend, potrzebne są nie tylko różnego rodzaju atrakcje, ale i pyszności. W skrócie ciasto. Dziś kuszę więc pysznym, wybitnie wiosennym wypiekiem. Czyli prościutkim ciastem z rabarbarem. Jest to ciasto w angielskim stylu, na bazie przepisu na Victoria Sponge Cake. Do podania obowiązkowo z filiżanką pysznej, mocnej herbaty. Ciasto jest niepozorne, ale smakuje wyjątkowo. Nie jest zbyt słodkie, idealne by zabrać je ze sobą na piknik. Miękkie, zwarte, i wprost banalne do zrobienia. Jedyne o czym musimy pamiętać, to to, że jajka i masło musimy wyjąć z lodówki około godziny przed pieczeniem. Wtedy ryzyko zakalca nie istnieje i dostajemy cudowne ciasto. Pachnące rabarbarem, niezwykle delikatne, ale sycące. Ciasto idealne na ten weekend. Pędźcie na bazarek, kupcie rabarbar i pieczcie! Gwarantuję, że to będzie Wasz ulubiony wypiek z rabarbarem. 

Składniki:

4 duże jajka

200 gramów mąki

125 gramów masła

100 gramów erytrytolu ( albo cukru)

Łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

3 łodygi rabarbaru


Dodatkowo:

Cukier puder, masło i bułka tarta do formy

Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki godzinę przed pieczeniem.

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Rabarbar myję, kroję w kostkę- nie obieram. 

Masło ubijam z cukrem  i wanilią na jasny krem, następnie pojedynczo wbijam jajka- nie przerywam ubijania. Gdy masa powiększy swoją objętość dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję chwilkę, tylko do połączenia składników. Do masy dodaję rabarbar. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę 40-45 minut- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.