
I w końcu przyszedł piątek. Ach, jak tęskniłam. Ten weekend będzie bardzo zajęty. Będzie się działo, i w zasadzie przyjdzie mi odpocząć dopiero w niedzielny wieczór. W planie sadzenie pelargonii, koncert Dawida Podsiadło, spotkanie z przyjaciółką, świętowanie urodzin siostry… Dużo tego, ale lubię takie dni. Tym bardziej, że następny weekend, poświęcę w całości na naukę. Aby miło spędzić weekend, potrzebne są nie tylko różnego rodzaju atrakcje, ale i pyszności. W skrócie ciasto. Dziś kuszę więc pysznym, wybitnie wiosennym wypiekiem. Czyli prościutkim ciastem z rabarbarem. Jest to ciasto w angielskim stylu, na bazie przepisu na Victoria Sponge Cake. Do podania obowiązkowo z filiżanką pysznej, mocnej herbaty. Ciasto jest niepozorne, ale smakuje wyjątkowo. Nie jest zbyt słodkie, idealne by zabrać je ze sobą na piknik. Miękkie, zwarte, i wprost banalne do zrobienia. Jedyne o czym musimy pamiętać, to to, że jajka i masło musimy wyjąć z lodówki około godziny przed pieczeniem. Wtedy ryzyko zakalca nie istnieje i dostajemy cudowne ciasto. Pachnące rabarbarem, niezwykle delikatne, ale sycące. Ciasto idealne na ten weekend. Pędźcie na bazarek, kupcie rabarbar i pieczcie! Gwarantuję, że to będzie Wasz ulubiony wypiek z rabarbarem.
Składniki:
4 duże jajka
200 gramów mąki
125 gramów masła
100 gramów erytrytolu ( albo cukru)
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
3 łodygi rabarbaru
Dodatkowo:
Cukier puder, masło i bułka tarta do formy
Wszystkie składniki wyjmuję z lodówki godzinę przed pieczeniem.
Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.
Rabarbar myję, kroję w kostkę- nie obieram.
Masło ubijam z cukrem i wanilią na jasny krem, następnie pojedynczo wbijam jajka- nie przerywam ubijania. Gdy masa powiększy swoją objętość dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję chwilkę, tylko do połączenia składników. Do masy dodaję rabarbar. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę 40-45 minut- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Ale mi apetytu narobiłaś! Uwielbiam słodkości z rabarbarem 🙂
🙂
Ja mega lubię takie łatwe ciasta 🙂 A z rabarbarem to już w ogóle 🙂
Wow, nie jadłam jeszcze takiego ciasta.
Pycha, uwielbiam rabarbar w ciastach 🙂
🙂
polecam!
🙂
Ciasto i rabarbar to jest coś. Bardzo lubię połączenie takie. 🙂
Na razie mam zamiar zapoznać się z twórczością pana Orbitowskiego bliżej.
Pozdrawiam!
https://mozaikarzeczywistosci.blogspot.com
Bardzo fajny ten przepis, lubię takie ciasta z owocami 😀
🙂
🙂
Uwielbiam wypieki z rabarbarem, chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Ciasto wygląda pięknie – ale jakoś niestety nie mogę przekonać się do rabarbaru niestety 🙁
🙂
Takie proste ciasta są najlepsze 🙂
Przepis obowiązkowo do wypróbowania 🙂
Zjadłabym takie ciasto 🙂
🙂
🙂