Deser ma gęstą konsystencję, wyraźnie widać ryżowe ziarna zatopione w mlecznym kremie. Bardzo mleczny,lekko śmietankowy,niezbyt słodki. Ziarenka są miękkie, ale w całości. Oczywiście nie jest to smak domowego ryżu na mleku,ale nie tylko da się zjeść ryżową warstwę, co nawet można ją zjeść z przyjemnością.
Dobrze, grzebiemy łyżeczką nieco głębiej i co? I mamy sos,niezbyt gęsty, z drobinkami(mam nadzieję,że były to drobinki cynamonu). Bez znajomości smaku deseru można poznać po zapachu,że to cynamon. W składzie mamy go całe 0.1 procenta, więc albo jest to wyjątkowo intensywna odmiana cynamonu, albo efekt załatwił aromat. Skłaniam się bardziej ku tej drugiej wersji, aczkolwiek przyznać muszę, że nie smakuje on zbytnio chemicznie czy też sztucznie. Sos jest bardzo słodki, w połączeniu z częścią ryżową daje przyjemny efekt, natomiast nie radzę jeść go solo. Obie wersje trzeba porządnie zamieszać i wtedy można cieszyć się cynamonowym ryżem na mleku.
Kiedy byłam studentką te desery kupowałam bardzo często, bo syciły,i były najtańsze w uczelnianym bufecie-tańsze niż drożdżówki. Wtedy zajadałam się jedynie wersją czekoladową. Czy spotkanie po latach spowodowało, że częściej będę po nie wracać? Wersja cynamonowa jest smaczna, ale zostawiła mi pewien niedosyt. Sama nie wiem dlaczego? Czy dlatego, że nie jest to smak czekolady, czy po prostu wyrosłam z tych deserów? Miło się jadło, ale cynamonowy sos to dla mnie za mało.
Skład: mleko pełne, maślanka, woda, cukier, ryż 6,7%, cynamon 0,1%, desktroza, syrop cukru karmelizowanego, jaja, sól, przyprawy, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, aromat
Dość krótki, bez konserwantów i barwników-to na plus. No i cukier dopiero na 4 miejscu,za to mamy jeszcze dekstrozę i syrop cukru karmelizowanego,który ma pewnie za zadanie zamienić smak sosu na lekko karmelowy.
Jeżeli o mnie chodzi zdecydowanie zwiększyłabym ilość ryżu. Zmniejszyłabym też słodycz sosu. Wtedy byłoby ok.
Cena- 2,50 zł.
Brzmi ciekawie. 🙂
Dawno nie jadłam żadnego z tych deserów, ale jak bym kupiła to wersję waniliową albo karmelową 🙂
Lubię, ale jak sama zrobię 🙂
Lubię te deserki, tak raz na jakiś czas 🙂 Karmelowe są dobre, bardzo słodkie 😉
Bardzo lubię ryż na mleku, ale najbardziej ten domowy 😉
😉
właśnie żałuję,że nie miałam karmelowej, po czasie;) wolałabym ją zdecydowanie:)
swój najlepszy;)
😉
też najbardziej lubię domowy;)
Są dobre, ale te domowe najlepsze
próbowałam go kiedyś, jednak teraz przerzuciłam się na domowe:)
Sandicious
Lubię, chociaż są strasznie słodkie 😉
Uwielbiam Riso! Jak dla mnie najlepsze jest Pistacjowe 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
😉
o,pistacjowego nawet nie widziałam:)
wiadomo,domowy najlepszy;)
😉
Riso jest najlepsze na świecie, jako jego fanka i znawczyni, bo próbowałam już wszystkich smaków stwierdzam, że najlepsze jest naturalne i waniliowe. Pyszne jest też pistacja choć nie każdemu będzie smakować, bo jest dość specyficzna. Karmel też jest smaczny, ale też nie dla każdego, mi bardzo smakuje. Te smaki zdecydowanie polecam!
to spróbuję, do cynamonu już raczej nie wrócę, zbyt słodki ten sos;)
Kiedyś zjadłam z sosem waniliowym. Było nawet ok 🙂 Ale nie jadam takich deserów, lepiej samemu coś przygotować 🙂
😉
ooo takich nowości dawno nie jadłam 🙂 lubię cynamon więc chętnie bym to spróbowała 🙂
jak ktoś bardzo lubi cynamon to będzie zadowolony;)
Także uwielbiam właśnie ten z cynamonem (:
Mój ulubiony ryż na mleku 🙂 Uwielbiam wszystkie smaki, dosłownie 😀
Jak sięgamy po gotowy ryż na mleku to tylko po Riso 😀 Najbardziej smakuje nam pistacjowy (choć wiemy, że tam pistacji ze świecą szukać) 😀
to muszę pistacji spróbować:)
😉
😉
Dla mnie ryż na mleku to przekleństwo dzieciństwa. Ja w ogóle dziwna jestem – żadnych kaszek, grysików i budyniów :D. Muszę teraz się nauczyć robić to wszystko, bo zakładam że mój Adaś nie odziedziczy po mamie tych dziwnych awersji 😀
Smak dzieciństwa, ale jednak wolę sama zrobić 🙂