Obiady

Ryż, super tofu i warzywa

1 Min. czytania

 Uff, w końcu chwila spokoju! Ale czy na pewno? Bardzo tym tego chciała! Ale przechodzimy do jedzenia. Pamiętacie przepis na tofu, które to zmienia życie? Jest pyszne, zarówno z makaronem, jak i z ryżem. Kleiste tofu, ale z chrupiącą skórką. Dużo ryżu, warzywa, sezam, tak prosto i pysznie. Już wiem, że to tofu trzeba przygotować z podwójnej porcji składników, bo znika błyskawicznie. Na drugi dzień jest nawet lepsze. Bardziej intensywne w smaku,  bardziej wyraźne i po prostu obłędne. Jeżeli ktoś myśli, że tofu jest mdłe i nijakie, to koniecznie musi spróbować. Ja jestem  w nim zakochana. Ależ ten czas pędzi. Za każdym razem jestem przerażona, kiedy zorientuję się, że minął kolejny dzień. Czas pędzi, a ja się nie wyrabiam. Nawet z gotowaniem! Muszę znaleźć wenę i energię!



Składniki:

Tofu w panierce- z tego przepisu

200 gramów ugotowanego ryżu

1 żółta papryka

1 średnia cebula

1 marchewka

2 ząbki czosnku

Kawałek papryczki chilli

1 duża łyżka oliwy

Ziarna sezamu

Rozgrzewam oliwę. Siekam czosnek i cebulkę, chwilę podsmażam. Marchewkę obieram, kroję w półplasterki, , wrzucam marchewkę na patelnię. Paprykę kroję  w kostkę, dodaję do warzyw, dodaję też posiekane chilli. Podsmażam całość 8-10 minut. Warzywa powinny zostać chrupiące. Na koniec dodaję ryż, tofu i gęsty sos. Całość podgrzewam 2 minuty. 

Przed podaniem danie posypuję sezamem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.