Uff, w końcu chwila spokoju! Ale czy na pewno? Bardzo tym tego chciała! Ale przechodzimy do jedzenia. Pamiętacie przepis na tofu, które to zmienia życie? Jest pyszne, zarówno z makaronem, jak i z ryżem. Kleiste tofu, ale z chrupiącą skórką. Dużo ryżu, warzywa, sezam, tak prosto i pysznie. Już wiem, że to tofu trzeba przygotować z podwójnej porcji składników, bo znika błyskawicznie. Na drugi dzień jest nawet lepsze. Bardziej intensywne w smaku, bardziej wyraźne i po prostu obłędne. Jeżeli ktoś myśli, że tofu jest mdłe i nijakie, to koniecznie musi spróbować. Ja jestem w nim zakochana. Ależ ten czas pędzi. Za każdym razem jestem przerażona, kiedy zorientuję się, że minął kolejny dzień. Czas pędzi, a ja się nie wyrabiam. Nawet z gotowaniem! Muszę znaleźć wenę i energię!
Tofu w panierce- z tego przepisu
200 gramów ugotowanego ryżu
1 żółta papryka
1 średnia cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
Kawałek papryczki chilli
1 duża łyżka oliwy
Ziarna sezamu
Rozgrzewam oliwę. Siekam czosnek i cebulkę, chwilę podsmażam. Marchewkę obieram, kroję w półplasterki, , wrzucam marchewkę na patelnię. Paprykę kroję w kostkę, dodaję do warzyw, dodaję też posiekane chilli. Podsmażam całość 8-10 minut. Warzywa powinny zostać chrupiące. Na koniec dodaję ryż, tofu i gęsty sos. Całość podgrzewam 2 minuty.
Przed podaniem danie posypuję sezamem.
Wygląda bardzo apetycznie.
🙂
momomomom zjadłabym!
🙂
No to poproszę porcyjkę 😀
Jakie pyszne jedzonko. Mniam, mniam.
Smaczna propozycja dla wegetarian i nie tylko 🙂
Bardzo lubię zabierać takie dania do pracy. Można je spokojnie zjeść na ciepło po szybkim odgrzaniu, a nie wyobrażam sobie całego dnia w pracy bez ciepłego obiadu…
🙂
😉
😉
😉
Uwielbiam tofu w takiej formie! 🙂 Na pewno wypróbuję ten przepis. 🙂
🙂
Mniam wygląda smakowicie 🙂
😉
już czuję te aromaty:)
😉
fajny przepis – nigdy nie mialam pomysłu na to jak przyrządzać tofu – chyba zatem wypróbuję tego sposobu na smaczne danie 🙂
Rzadko jadam tofu, ale tak podane smakuje wybornie!
Bardzo często jem takie dania z kurczakiem, więc dla odmiany chętnie spróbowałabym wersji z tofu 🙂