Bez kategorii

Kazimierz kulinarnie

1 Min. czytania

 Zapraszam na spacer po Kazimierzu! Będzie smacznie! 

W Kazimierzu byłam w długi czerwcowy weekend. Ale niestety dopiero teraz mam chwilkę czasu by o tym napisać. I był to smaczny wyjazd. Zaczęło się od pysznego śniadania w Knajpie Artystycznej. Z racji pogody wybraliśmy stolik w ogródku, ale i w środku było naprawdę uroczo.Menu kusiło, ciężko było wybrać. Czy chcę coś na słodko, czy na wytrawnie? Zestawy bardzo mnie kusiły i w zasadzie był tym, który chciałabym zjeść. Jajecznica czy naleśniki z powidłami? Wybrałam zestaw Dziadów Kazimierskich, składający się z jajecznicy, twarożku i pieczywa. Do tego dużo warzyw i pyszna zielona herbata. Śniadanie Mistrzów to jajecznica z 4 jaj, pasztet, ser i domowa wędlina. I genialne pieczywo. Wszystko świeże, idealna jajecznica i przepyszny twarożek pełen warzyw. Po takim śniadaniu można zwiedzać Kazimierz przez wiele, wiele godzin.

Knajpa Artystyczna, Senatorska 7

Na obiad wybraliśmy gruzińską knajpkę Batumi. Przyznam szczerze, na rynku rządzi głównie pizza. Jednak wystarczy odejść trochę w bok i można znaleźć się w zupełnie innym kulinarnym świecie, mówię o Batumi. Smaki Gruzji niemal na rynku! Lokal nie jest duży, ale przytulny. Za lokalem znajduje się coś w rodzaju letniego ogródka, ale niestety jest on mały i cóż, nie jest to najpiękniejszy ogródek jaki widziałam. Widać zaplecze, suszące się ściereczki, trochę tam jest zagracono, i nijako. Brakuje koloru, kwiatów i jakiegoś klimatu, który przyciągałby klientów. Ale najważniejsze jest jedzenie. Menu jest bardzo tradycyjne, są tam znane i lubiane gruzińskie przysmaki. Wybraliśmy grillowaną wieprzowinę z pieczonymi ziemniakami, warzywami i oryginalnymi pastami.Ja wybrałam chaczapuri ze szpinakiem. Mój placek był naprawdę genialny. Świetne nadzienie, pyszne ciasto, solidna porcja. Grillowana wieprzowina była świetnie doprawiona, rozpływa się w ustach. Ziemniaki były naprawdę ok. Pasty zaś zbyt gruzińskie, nie zyskały naszej aprobaty, za bardzo doprawione. Aczkolwiek z pewnością znajdą swoich amatorów. Ceny w sam raz. Obiadami się solidnie najedliśmy, a to najważniejsze. 

Batumi, Kazimierz Dolny, Mały Rynek 4

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.