Obiady

Ryżowy miks z kurczakiem i warzywami

1 Min. czytania
W zimowe dni-nareszcie mam prawdziwą zimę, najbardziej lubię jeść dania konkretne w smaku. Pikantne, rozgrzewające, aromatyczne. Lubię też jak takie dania robi się szybko i w jednym garnku. Takie jest właśnie to danie, proste, szybkie, bardzo smaczne, idealne na obiad w zimny dzień. Najważniejsze w nim jest to,że wykorzystujemy obiadowe resztki. U mnie resztki brązowego ryżu i kawałki upieczonego wcześniej kurczaka. Wystarczy dodać warzywa, przyprawy, całość podgrzać i już, gotowe. W takie dni jak dziś-kiedy wciąż walczymy z inwenturą w magazynach, miło wrócić do domu  po pracy i w parę chwil przygotować sobie smakowity obiad. Porcja zjedzona, nowe siły wstąpiły w me zmęczone ciało. Głód opanowany, organizm gotowy na wieczór pełen plotek z przyjaciółką. To bardzo miły początek weekendu.

Składniki:
200 gramów brązowego ryżu (ugotowanego)
300 gramów mięsa z kurczaka
Po pół puszki czerwonej fasolki i kukurydzy
2 ząbki czosnku
Średnia cebulka
Marchewka pokrojona w kostkę
Puszka pomidorów bez skórki
100 ml bulionu drobiowego(domowego)
Sól
Pieprz
Szczypta chilli
Majeranek-szczypta
Mielony kminek-szczypta
Łyżka oliwy z oliwek

Siekam czosnek i cebulkę, rozgrzewam oliwę i podsmażam na nim posiekane warzywa. W międzyczasie kroję w kostkę kurczaka, dodaję na patelnię i podsmażam parę minut. Odcedzam warzywa, gdy mięso lekko zbrązowieje dodaję kukurydzę, fasolę,pokrojoną w kostkę marchewkę i pomidory z puszki oraz przyprawy,. Całość podgrzewam, dodaję bulion, po około 5 minutach czas na dodanie ryżu. Podgrzewam aż ryż będzie ciepły. Podaję w miseczkach.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.