Ciasteczkowa ostatnio się zrobiłam. A przy tym ekspresowa. Przez nadmiar pracy weekendowej nie miałam za wiele czasu na długie pichcenie słodkości, stąd pomysł na te błyskawiczne ciasteczka z kaszy manny z powidłami śliwkowymi. Nigdy nie wpadłabym na to by z kaszy manny zrobić ciasteczka. Natchnęła mnie moja przyjaciółka, która przypomniała sobie,że w dzieciństwie jej babcia robiła takie ciasteczka, i ona bardzo je lubiła. Telefon do babci przyjaciółki,przepis mam. Wersja oryginalna nie zawierała powideł, moim zdaniem i zdaniem przyjaciółki dodatek powideł okazał się strzałem w dziesiątkę. Chociaż przyznaję z początku miałam pewne obawy-czy będą smaczne? Obawy okazały się płonne. Ciasteczka są kruche, ale konkretne. Delikatne w smaku. Posłodziłam je minimalnie cukrem kokosowym. Będzie on stale występował w moich wypiekach, ze względu na bycie odpowiednim dla cukrzyków. Odkąd choruje na tę chorobę mój tata postanowiłam,że biały cukier całkiem zniknie z moich kuchennych szafek. Ten kokosowy nie smakuje kokosem, co wydaje się dość logiczne. Nadaje za to lekko karmelową nutkę. Wspaniale łączy się z ciasteczkami. Idealne na lekki deser.
Składniki:
150 gramów kaszy manny
2 łyżki cukru kokosowego
1 spore jajko
4 łyżki mleka
2 łyżki oleju
Ekstrakt waniliowy
Powidła śliwkowe
Kaszę mannę ( suchą) łączę z olejem, mlekiem,ekstraktem waniliowy, i jajkiem. Zagniatam ciasto, gdyby było zbyt rzadkie dodaję nieco kaszy. Formuję kulki, spłaszczam je, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku robię wgłębienie, i wypełniam je powidłami śliwkowymi. Ciasteczka piekę przez 15 minut w 180 stopniach.
Świetne! Pochrupalabym 🙂
😉
Ty codziennie chyba robisz jakieś pyszności? 😀
Zaskakujesz tymi przepisami😊
Jeśli z powidłami to na pewno pyszne 🙂
😉
prawie codziennie;)
😉
Ciasteczka wyglądają świetnie:)
Bardzo lubię cukier kokosowy, zwykle jednak posypuję nim potrawy z wierzchu 🙂
jaaa.. z manny <3 uwielbiam! Cudo połączyłaś tutaj dzisiaj, cudo! 🙂
Muszę zrobić 🙂
Świetne ciasteczka. Super 🙂
dziękuję:)
Ja musiałam całkiem zastąpić biały i po upieczeniu nadaje wspaniały karmelowy posmak:)
dziękuję:)
zrób koniecznie, to parę minut pracy, a pyszny efekt:)
Chętnie bym zjadła takie ciasteczko. 😛
😉
Ale fajne, nie robiłam jeszcze takich ciasteczek 🙂
O takich jeszcze nie miałam okazji próbować. Fajne 🙂
Się rozmarzyłem 😀
😉
😉
😉
Wyglądają kusząco <3
Jakie fajne, wyobrażam sobie jakie też smaczne:))
😉
😉
kruche i chrupiące są? Biorę;)
😉
Jak pięknie wyrosły! 😀 Uwielbiamy jeść kaszkę z powidłami właśnie, ale w formie ciasteczek jeszcze jej nie jadłyśmy 😀
Tak, cukier kokosowy ma fantastyczny smak i właściwości, my w naszej szafce mamy tylko ten i ksylitol 🙂
Już je uwielbiam! Pysznie wyglądają 🙂
Cudowności:)
Właśnie się dziwiłam,że urosły-a przecież nie powinny:)
Właśnie smak tego cukru bardzo mi podpasował, jest świetny 🙂
😉
😉
Wyglądają naprawdę świetnie 🙂
O matko mój ukochany gatunek kruchych ciasteczek! Miałam ograniczać słodycze, ale chyba jeszcze te cuda upiekę 🙂
🙂
dziękuję:)
Z kaszy manny? Ciekawe muszę przyznać… 🙂
Też byłam zdziwiona,że a kaszy można zrobić ciasteczka:)
Na takie pyszne ciasteczka mam zawsze ochotę! 🙂 Pozdrawiam w Nowym Roku! 🙂
Dziękuję:)
Smaczny i szybki deserek 🙂
Świetne ciasteczka, muszę spróbować zrobić:)
Ciekawy przepis 🙂 Zjadłabym kilka :))
pyszne ciasteczka 🙂 kuszą nas 🙂
Szczerze mówiąc, kiedy pierwszy raz spróbowałam cukru kokosowego, bardzo byłam rozczarowana… Ale później zakochałam się w tym karmelowym smaku i pięknym kolorze, jaki nadaje wypiekom 🙂
Ciasteczka wyglądają smakowicie 🙂