Obiady

Schab duszony w delikatnym sosie i maślane jabłuszka

1 Min. czytania
Dawno temu czytałam książkę Joanny Chmielewskiej i eureka, pojawił się tam przepis na schabowe kotleciki z jabłkami o wspaniałym aromacie majeranku. Spokojnie, nie znajdował się on w rozdziale 100 sposobów na smaczne zabicie niewiernego męża czy też jak pożegnać wścibską sąsiadkę. Danie jadłam nie tylko jeden co wiele razy. Stąd też nie zawiera w sobie nic co miałoby by śmiertelne skutki. No chyba,że mniej wrażliwe jednostki na wyjątkowo pyszny obiad mogłyby chwilowo zatracić się w tym smaku i wydawać się lekko otumanione. Moja mama twierdzi,że taki schab jadło się u niej w domu. Mogę więc powiedzieć,że to takie moje rodzinne danie. Na jesienne, chłodne dni wprost idealne. Rozgrzewa i syci na długo.

Składniki:
6 kotletów schabowych bez kości
2 małe cebule
Niepełna szklanka bulionu domowego
Sos sojowy-duża łyżka
Sól
Pieprz
Łyżka oleju rzepakowego
Masło klarowane-dwie łyżki

Jabłka w majeranku
2 jabłka-koniecznie twarde i kwaskowate
Łyżka klarowanego masła
Łyżka majeranku
Pieprz

Do podania kopytka i kalafior

Mięso myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem z dwóch stron, dodaję sos sojowy i olej. Rozgrzewam klarowane masło, kroje cebulę w piórka, wrzucam na patelnię, dodaję schab i smażę całość do lekkiego zarumienienia-około 10 minut. Następnie dolewam bulion i duszę mięso do miękkości-około 40 minut.

Jabłka myję i kroję w ósemki. Rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję pieprz i majeranek. Smażę jabłka aż będę miękkie, ale zachowają swój kształt.
Na talerzu wykładam schab, jabłka, kopytka i kalafior. Solidnie polewam danie sosem.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.