Na ten, mój ciężki, weekend zostawiam przepis na pyszny schab w sosie pieczarkowym. Delikatny i leciutki, bo gotowany. W pysznym sosie. Ostatnio bardzo polubiłam taki schab, jest lekki, pełen smaku i wprost rozpływa się w ustach. Genialnie pasuje do kaszy. A ten sos jest po prostu uzależniający! Owszem, ciągle bardzo lubię tradycyjne schabowe, ale lubię odmiany i szukania nowego sposobu na ten rodzaj mięsa. Kiedy spróbujcie tego przepisu, to naprawdę się zdziwicie, że mięso może być tak kruche i mięciutkie. Dobrze, że zrobiłam od razu podwójną porcję, bo nie dało się nie wziąć dokładki. Ale w ten weekend nie gotuję, w ten weekend liczą się tylko egzaminy! Dwa zaliczone i to na piękne piątki, ale jeszcze cztery, bardzo ciężkie przede mną. Czy dam radę? Kciuki można trzymać!
Składniki:
6 kotletów schabowych
300 gramów pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
Sól
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Siekam cebulkę, rozgrzewam olej. Podsmażam ją, a w międzyczasie siekam czosnek i dodaję na patelnię.
Zawartość patelni przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do zagotowania, wtedy dodaję kotlety schabowe, gotuję do zagotowania, wtedy zmniejszam moc palnika, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem, gotuję mięso w bulionie około 30 minut.
Pieczarki przepłukuję, kroję w plastry. Podsmażam na suchej patelni, następnie dodaję masło i smażę do zezłocenia się pieczarek, dokładam je do mięsa. Duszę danie 15 minut, następnie przez sitko dodaję mąkę i mieszam. Gotuję kolejne 15 minut.
Schab w pieczarkach podaję z kaszą jęczmienną, albo purre. Idealnie pasuje tutaj surówka z selera, albo kiszona kapusta.
Jem schaboszczaka często lecz jeszcze nie w tej kompozycji, chętnie spróbuję tego przepisu. 😉
🙂
Uwielbiam schab i pieczarki, więc to obiadek dla mnie:)
🙂
Mój mąż uwielbia takie schaby z grzybami.
Trzymam za Ciebie kciuki! 🙂 A jedzonko jak zwykle wygląda bardzo smakowicie 🙂
Ostatnio często robię podobne dania. Z chęcią spróbuję tego
Schab i pieczarki to pyszne połączenie 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Właśnie! Znowu zapomniałam o pieczarkach 🙁
Choć nie przepadam za mięsem, to to wygląda przepysznie, jak taki typowo domowy obiad u mamy!
Pozdrawiam serdecznie!
O jeny, poczułam ten smak. Muszę przygotować w tym tygodniu. Uwielbiam to 🙂
Gratuluję zaliczonych egzaminów. Dasz radę 🙂 Schab z pieczarkami to smaczne połączenie, więc chętnie z przepisu skorzystam.
🙂
🙂
🙂
mmmm, pycha!
🙂
🙂
Oo schabu z pieczarkami jeszcze nie robiłam, ale wygląda pysznie. 🙂
Pyszny obiad 🙂
W moim domu na pewno bedzie smakował
ojeju mój mąż by to żarł 😀
mój zajadał z dokładką!
🙂
🙂
🙂
Wygląda smakowicie, choć ja mięso jem bardzo rzadko to na sos i kasze chętnie bym się skusila. 🙂
🙂
Przepychotka takie danie 🙂
Mięso jadamy niezwykle rzadko, ale w takiej wersji to bardzo poproszę nawet podwójną porcję 🙂