Obiady

Schab duszony w pieczarkach

1 Min. czytania

Na ten, mój ciężki, weekend zostawiam przepis na pyszny schab w sosie pieczarkowym. Delikatny i leciutki, bo gotowany. W pysznym sosie. Ostatnio bardzo polubiłam taki schab, jest lekki, pełen smaku i wprost rozpływa się w ustach. Genialnie pasuje do kaszy. A ten sos jest po prostu uzależniający! Owszem, ciągle bardzo lubię tradycyjne schabowe, ale lubię odmiany i szukania nowego sposobu na ten rodzaj mięsa. Kiedy spróbujcie tego przepisu, to naprawdę się zdziwicie, że mięso może być tak kruche i mięciutkie. Dobrze, że zrobiłam od razu podwójną porcję, bo nie dało się nie wziąć dokładki. Ale w ten weekend nie gotuję, w ten weekend liczą się tylko egzaminy! Dwa zaliczone i to na piękne piątki, ale jeszcze cztery, bardzo ciężkie przede mną. Czy dam radę? Kciuki można trzymać!

 Składniki:

6 kotletów schabowych

300 gramów pieczarek

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

300 ml bulionu warzywnego

3 listki laurowe

4 ziela angielskie

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

Sól

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżka oleju

1 czubata łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

Siekam cebulkę, rozgrzewam olej. Podsmażam ją, a w międzyczasie siekam czosnek i dodaję na patelnię. 

Zawartość patelni przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do zagotowania, wtedy dodaję kotlety schabowe, gotuję do zagotowania, wtedy zmniejszam moc palnika, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem, gotuję mięso w bulionie około 30 minut. 

Pieczarki przepłukuję, kroję w plastry. Podsmażam na suchej patelni, następnie dodaję masło i smażę do zezłocenia się pieczarek, dokładam je do mięsa. Duszę danie 15 minut, następnie przez sitko dodaję mąkę i mieszam. Gotuję kolejne 15 minut. 

Schab w pieczarkach podaję z kaszą jęczmienną, albo purre. Idealnie pasuje tutaj surówka  z selera, albo kiszona kapusta. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.