Obiady

Schab duszony w pieczarkach

1 Min. czytania

Na ten, mój ciężki, weekend zostawiam przepis na pyszny schab w sosie pieczarkowym. Delikatny i leciutki, bo gotowany. W pysznym sosie. Ostatnio bardzo polubiłam taki schab, jest lekki, pełen smaku i wprost rozpływa się w ustach. Genialnie pasuje do kaszy. A ten sos jest po prostu uzależniający! Owszem, ciągle bardzo lubię tradycyjne schabowe, ale lubię odmiany i szukania nowego sposobu na ten rodzaj mięsa. Kiedy spróbujcie tego przepisu, to naprawdę się zdziwicie, że mięso może być tak kruche i mięciutkie. Dobrze, że zrobiłam od razu podwójną porcję, bo nie dało się nie wziąć dokładki. Ale w ten weekend nie gotuję, w ten weekend liczą się tylko egzaminy! Dwa zaliczone i to na piękne piątki, ale jeszcze cztery, bardzo ciężkie przede mną. Czy dam radę? Kciuki można trzymać!

 Składniki:

6 kotletów schabowych

300 gramów pieczarek

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

300 ml bulionu warzywnego

3 listki laurowe

4 ziela angielskie

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

Sól

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżka oleju

1 czubata łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

Siekam cebulkę, rozgrzewam olej. Podsmażam ją, a w międzyczasie siekam czosnek i dodaję na patelnię. 

Zawartość patelni przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do zagotowania, wtedy dodaję kotlety schabowe, gotuję do zagotowania, wtedy zmniejszam moc palnika, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem, gotuję mięso w bulionie około 30 minut. 

Pieczarki przepłukuję, kroję w plastry. Podsmażam na suchej patelni, następnie dodaję masło i smażę do zezłocenia się pieczarek, dokładam je do mięsa. Duszę danie 15 minut, następnie przez sitko dodaję mąkę i mieszam. Gotuję kolejne 15 minut. 

Schab w pieczarkach podaję z kaszą jęczmienną, albo purre. Idealnie pasuje tutaj surówka  z selera, albo kiszona kapusta. 

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.