Desery

Babka czekoladowo-orzechowa. Jak Nutella.

1 Min. czytania

  Czas na czekoladową ucztę. Sesja zaliczona bez poprawek. Było ciężko, ale dałam radę. I wiecie co? Wczoraj upiekłam sobie to ciasto, jako nagrodę za trud nauki. To ciasto jest po prostu niesamowite! Tak bardzo czekoladowe, tak bardzo orzechowe! Dzięki dodatkowi orzechów laskowych, to ciasto smakuje wyjątkowo. Tak czekoladowe, że niemal dekadenckie! Niezwykle intensywne w smaku, po prostu czysta czekolada i orzechy laskowe. Kawałek tego ciasta, to niezwykły deser.  Jestem prawie pewna, że kiedy go zrobicie, to szybko staniecie się jego fanami. Ja już marzę o powtórce! Jeden kawałek i już jest się w niebie. W czekoladowym niebie. Takie ciasto to nie tylko uczta, ale i prawdziwa nagroda. Idealna nagroda za zdaną sesję. A pieczenie było miłą odmianą, od czterech dni spędzonych po 13 godzin przed komputerem. Mieszanie, mielenie, roztapianie- jakie to relaksujące i kojące. Dla ducha i ciała. Mam nadzieję, że ten tydzień będzie spokojny, dojdę do siebie po trudach ostatnich dni. Wiem na pewno, że to ciasto mi w tym znacząco pomoże. Jeżeli chcecie poczuć naturalny aromat, słynnego kremu, to koniecznie upieczcie to ciasto. Najlepiej jeszcze dziś. 





Składniki:

100 gramów gorzkiej czekolady

150 gramów zmielonych orzechów laskowych

4 duże jajka

150 gramów masła

80 gramów cukru

250 gramów mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli


Polewa:

50 gramów gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy, odrobina mielonych orzechów laskowych



W garnuszku roztapiam masło z czekoladą. Odstawiam do przestudzenia. 

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na jasny krem, następnie dodaję przestudzoną masę czekoladową, i dalej ubijam. Teraz czas na dodanie mąki, mielonych orzechów i proszku do pieczenia. Mieszam szpatułką. 

Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie łączę z ciastem. 

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Formę do babki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Piekę babkę 45-50 minut, do suchego patyczka. 

Gdy babka stygnie, rozpuszczam czekoladę z mlekiem na parze. Polewam nią ciasto i posypuję orzechami. 

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Desery

Nocne cynamonki

30 Min. gotowania
Witajcie po urlopie. To był piękny tydzień. Naszą bazą były Bieszczady, do których to jechaliśmy przez Zamość. Tam czekała nas nas babcia…
Desery

Jabłkowe bułeczki z cynamonową kruszonką

20 minut Min. gotowania
Witajcie, jakie macie plany na majówkę? Ja zostaję w domu, ale na pewno nie będę się nudzić! W końcu mieszkam nad samym…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.