Obiady

Schab w sosie piwnym

1 Min. czytania

 Danie na weekend? Schabowe  w sosie piwnym! Delikatne, duszone mięso w wyjątkowo aromatycznym i pełnym smaku sosie. Nie jestem fanką piwa, jedyne jakie mogę wypić, to bezalkoholowe, które w zasadzie chyba piwem nie jest. Im bardziej słodkie, tym lepsze! No, ale wracamy do schabu. Schab w piwnym sosie, jest po prostu fenomenalny. Mięso jest tak kruche, mięciutkie i delikatne, że ciężko w to uwierzyć. I powiem jeszcze, że nawet fani tradycyjnych schabowych, w panierce, będę prosić o dokładki. Danie wspaniale pachnie i od razu polecam zrobić podwójną porcję. W sam raz na weekend, tak by mieć wolną niedzielę. Ja będę mieć weekend poświęcony zarówno na leśne spacery, jak i na naukę. Sesja się zbliża, trzeba powiększać wiedzę o finansach przedsiębiorstw. Trzymajcie za mnie mocno kciuki, czeka mnie naprawdę naukowy tydzień. Aczkolwiek na pewno przejdę się nad morze, nic mnie nie tak nie relaksuje jak spacerowanie po plaży. Życzę Wam dobrego i pysznego weekendu. Kto spróbuje takiego schabu, na pewno nie będzie żałował.

Składniki:

5 kotletów schabowych

Pół szklanki jasnego piwa

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanego koperku

250 ml bulionu

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

Duża szczypta ostrej papryki

Sól

Pieprz

2 łyżki oleju

1 łyżka mąki pszennej


Do podania :

Puree ziemniaczane, surówka z pora

Cebulę kroję w piórka, rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, podsmażam cebulę, dodaję posiekany czosnek, smażę około 3 minut. Dodaję liście laurowe, ziela angielskie, oraz słodką paprykę, chwilę podsmażam. 

Do cebuli dolewam piwo oraz bulion, dodaję ostrą paprykę i zagotowuję całość. Wtedy dodaję kotlety schabowe,  ponownie czekam na zagotowanie się dania. Wtedy zmniejszam ogień, dodaję sól i pieprz, duszę mięso przez 50   minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę kwadrans. Teraz czas na dodanie koperku i mąki- polecam dodać przez sitko. Schabowe w sosie duszę przez kilka minut. 

Mięso podaję z puree i surówką, obficie polewam sosem. 

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.