Obiady

Obiadowa patelnia. Ryż i kiełbasa

1 Min. czytania

Co byście powiedzieli na szybki obiad? Nie dość, że szybki to idealny na koniec miesiąca, bo nie jest zbyt drogi. Duża patelnia, pełna pysznego obiadu. Dla mnie to smaczny pomysł na wykorzystanie resztek kiełbasy i ryżu. Do tego możecie zużyć tutaj warzywa, na które nie macie już pomysłu, a które zalegają w lodówce, i aż proszą o wykorzystanie. Świetnie będą również pasować mrożone warzywa. To taki obiad raz i dwa. Bo szybko się go robi, i jeszcze szybciej je. Dla mnie obecnie ideał. Wiadomo, przede mną wyjątkowo ciężki tydzień. Sesja, sesja! Będzie się działo. Od czwartku zaczynają się zaliczenia i egzaminy. Najchętniej więc, magicznym sposobem zrobiłabym już następny poniedziałek! Po pracy szybko pędzę wertować notatki, obiad już mam. Wczoraj zrobiłam podwójną porcję! Niech ten tydzień płynie gładko i spokojnie. 

Składniki:

200 gramów ryżu

1 pętko pikantnej kiełbasy

1 duża papryka

Puszka pomidorów

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

Duża garść natki pietruszki

100 ml bulionu

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju

Słodka papryka

Szczypta ostrej papryki

Gotuję ryż. 
Siekam drobno czosnek i cebulę. Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę na rumiano. Kiełbasę kroję w grubsze plastry, podsmażam razem z cebulą 2 minuty.  Siekam paprykę w paski, wrzucam na patelnię i chwilę podsmażam razem. Na patelnię wrzucam ryż, doprawiam, dodaję pomidory z puszki i bulion. Często mieszając, podgrzewam całość, aż ryż wchłonie bulion. 
Przed podaniem posypuję natką pietruszki. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.