Obiady

Obiadowa patelnia. Ryż i kiełbasa

1 Min. czytania

Co byście powiedzieli na szybki obiad? Nie dość, że szybki to idealny na koniec miesiąca, bo nie jest zbyt drogi. Duża patelnia, pełna pysznego obiadu. Dla mnie to smaczny pomysł na wykorzystanie resztek kiełbasy i ryżu. Do tego możecie zużyć tutaj warzywa, na które nie macie już pomysłu, a które zalegają w lodówce, i aż proszą o wykorzystanie. Świetnie będą również pasować mrożone warzywa. To taki obiad raz i dwa. Bo szybko się go robi, i jeszcze szybciej je. Dla mnie obecnie ideał. Wiadomo, przede mną wyjątkowo ciężki tydzień. Sesja, sesja! Będzie się działo. Od czwartku zaczynają się zaliczenia i egzaminy. Najchętniej więc, magicznym sposobem zrobiłabym już następny poniedziałek! Po pracy szybko pędzę wertować notatki, obiad już mam. Wczoraj zrobiłam podwójną porcję! Niech ten tydzień płynie gładko i spokojnie. 

Składniki:

200 gramów ryżu

1 pętko pikantnej kiełbasy

1 duża papryka

Puszka pomidorów

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

Duża garść natki pietruszki

100 ml bulionu

Sól

Pieprz

1 łyżka oleju

Słodka papryka

Szczypta ostrej papryki

Gotuję ryż. 
Siekam drobno czosnek i cebulę. Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę na rumiano. Kiełbasę kroję w grubsze plastry, podsmażam razem z cebulą 2 minuty.  Siekam paprykę w paski, wrzucam na patelnię i chwilę podsmażam razem. Na patelnię wrzucam ryż, doprawiam, dodaję pomidory z puszki i bulion. Często mieszając, podgrzewam całość, aż ryż wchłonie bulion. 
Przed podaniem posypuję natką pietruszki. 

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.