Bardzo lubię kuchenne eksperymenty, i kuchenne wyzwania. Dla przykładu, kup solidny kawałek schabu i zacznij myśleć co z nim zrobić. Pierwsza myśl? Hmm, jeżeli ma być coś nowego, to najlepiej by były to roladki z jakimś super nadzieniem. Na szybko wymyśliłam ser i paprykę. Duet znany i na pewno trafiony. Kiedy zabrałam się do pracy okazało się, że nie mam ani sera, ani papryki. Ba, nie mam nawet wykałaczek, więc moje pieczone roladki musiały odejść w zapomnienie. Ale, miałam pieczarki i nadal wielką ochotę na roladki. Roladki opanierowałam w mące i je podsmażyłam, dzięki temu działaniu, brak wykałaczek nie był problemem, roladki przybrały idealny kształt i zachowały go podczas duszenia. A farsz? Przygotowałam pyszne pieczarkowe nadzienie. Po podsmażeniu, udusiłam roladki w piekarniku, w pysznym sosie. Tak przygotowane mięso było niezwykle smaczne, kruche, rozpadało się w ustach. Najważniejsze jest oczywiście dobre doprawienie, zarówno mięsa, sosu, jak i nadzienia. Roladki genialnie smakują z kaszą i wiosenną sałatką. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, bo na drugi dzień roladki są jeszcze lepsze. Nie wiem jak to działa, ale dosłownie skradły nasze serca, zniknęły błyskawicznie i jedno wiem, będę je obowiązkowo powtarzać!
Składniki na 8 roladek
80 dkg schabu bez kości
1 łyżka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
Sos:
250 ml ciepłego bulionu warzywnego
4 liście laurowe
5 ziarenek angielskich
1 pełna łyżka sosu sojowego
Łyżeczka słodkiej papryki
Duża szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz świeżo mielony
Nadzienie:
10 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz
Do podania: kasza jęczmienna , sałata
Zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki oczyszczam, kroję w półplasterki,siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam olej, podsmażam cebulę i czosnek przez 2 minuty, następnie dodaję pieczarki. Smażę warzywa przez 5 minut, doprawiam, dosmażam kolejne 3 minuty.
Mięso kroję na 8 kotletów, rozbijam je cienko. Doprawiam każdy kotlet, solą, pieprzem i papryką. Na środek mięsa kładę łyżkę farszu, zwijam roladkę, panieruję w mące, mocno dociskając.
Rozgrzewam olej, roladki podsmażam przez 2 minuty z każdej strony.
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
Przekładam roladki do naczynia żaroodpornego, dodaję bulion i wszystkie przyprawy. Jeżeli zostały pieczarki z nadzienia, również je dodaję. Przykrywam i piekę przez 65-70 minut.
Gotowe roladki podaję z kaszą i sałatką.
Bardzo smakowity pomysł na obiad!
I klasyka zawsze się sprawdza:)
Mojemu mężowi taki obiadek na pewno by smakował.
🙂
🙂
😉
Ale apetyczne te roladki! 🙂
Mmm smakowitości 😀
Pozdrawiam!
Mój blog: Wildfiret
Idealny obiad dla mojego męża 🙂
🙂
Już wiem, co dzisiaj zrobię na obiad 🙂 Smakowicie to wygląda!
🙂
bardzo polecam!
🙂
Skąd ja to znam – robię coś i nagle okazuje, że trzeba improwizować, bo brak mi składników. Ale finalnie zwykle takie improwizowane danie okazują się najciekawsze.
Człowiek robi się głodny na sam widok 🙂
bardzo lubię takie roladaki
Mniam mniam takie roladki to ja bardzo bardzo lubię 🙂
omom pycha;D
dziś mieliśmy na obiad coś podobnego:)
I always recommend Scdler for converting SoundCloud to MP3.
Scdler is a lifesaver for converting SoundCloud to MP3.