Obiady

Schabowe roladki z pieczarkami

2 Min. czytania

Bardzo lubię kuchenne eksperymenty, i kuchenne wyzwania. Dla przykładu, kup solidny kawałek schabu i zacznij myśleć co  z nim zrobić. Pierwsza myśl? Hmm, jeżeli ma być coś nowego, to najlepiej by były to roladki z jakimś super nadzieniem. Na szybko wymyśliłam ser i paprykę. Duet znany i na pewno trafiony. Kiedy zabrałam się do pracy okazało się, że nie mam ani sera, ani papryki. Ba, nie mam nawet wykałaczek, więc moje pieczone roladki musiały odejść w zapomnienie. Ale, miałam pieczarki i nadal wielką ochotę na roladki. Roladki opanierowałam w mące i je podsmażyłam, dzięki temu działaniu, brak wykałaczek nie był problemem, roladki przybrały idealny kształt i zachowały go podczas duszenia. A farsz? Przygotowałam pyszne pieczarkowe nadzienie. Po podsmażeniu, udusiłam roladki w piekarniku, w pysznym sosie. Tak przygotowane mięso było niezwykle smaczne, kruche, rozpadało się w ustach. Najważniejsze jest oczywiście dobre doprawienie, zarówno mięsa, sosu, jak i nadzienia. Roladki genialnie smakują z kaszą i wiosenną sałatką. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, bo na drugi dzień roladki są jeszcze lepsze. Nie wiem jak to działa, ale dosłownie skradły nasze serca, zniknęły błyskawicznie i jedno wiem, będę je obowiązkowo powtarzać!

Składniki na 8 roladek
80 dkg schabu bez kości
1 łyżka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki

Sos:

250 ml  ciepłego bulionu warzywnego
4 liście laurowe
5 ziarenek angielskich
1 pełna łyżka sosu sojowego
Łyżeczka słodkiej papryki
Duża szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz świeżo mielony

Nadzienie:

10 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz

Do podania: kasza jęczmienna , sałata 

Zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki oczyszczam, kroję w półplasterki,siekam  drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam olej, podsmażam cebulę i czosnek przez 2 minuty, następnie dodaję pieczarki. Smażę warzywa przez 5 minut, doprawiam, dosmażam kolejne 3 minuty. 

Mięso kroję na 8 kotletów, rozbijam je cienko. Doprawiam każdy kotlet, solą, pieprzem i papryką. Na środek mięsa kładę łyżkę farszu, zwijam roladkę, panieruję w mące, mocno dociskając. 
Rozgrzewam olej, roladki podsmażam przez 2 minuty z każdej strony. 
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. 
Przekładam roladki do naczynia żaroodpornego, dodaję bulion i wszystkie przyprawy. Jeżeli zostały pieczarki z nadzienia, również je dodaję. Przykrywam i piekę przez 65-70 minut. 
Gotowe roladki podaję z kaszą i sałatką. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.