Obiady

Schabowe roladki z pieczarkami

2 Min. czytania

Bardzo lubię kuchenne eksperymenty, i kuchenne wyzwania. Dla przykładu, kup solidny kawałek schabu i zacznij myśleć co  z nim zrobić. Pierwsza myśl? Hmm, jeżeli ma być coś nowego, to najlepiej by były to roladki z jakimś super nadzieniem. Na szybko wymyśliłam ser i paprykę. Duet znany i na pewno trafiony. Kiedy zabrałam się do pracy okazało się, że nie mam ani sera, ani papryki. Ba, nie mam nawet wykałaczek, więc moje pieczone roladki musiały odejść w zapomnienie. Ale, miałam pieczarki i nadal wielką ochotę na roladki. Roladki opanierowałam w mące i je podsmażyłam, dzięki temu działaniu, brak wykałaczek nie był problemem, roladki przybrały idealny kształt i zachowały go podczas duszenia. A farsz? Przygotowałam pyszne pieczarkowe nadzienie. Po podsmażeniu, udusiłam roladki w piekarniku, w pysznym sosie. Tak przygotowane mięso było niezwykle smaczne, kruche, rozpadało się w ustach. Najważniejsze jest oczywiście dobre doprawienie, zarówno mięsa, sosu, jak i nadzienia. Roladki genialnie smakują z kaszą i wiosenną sałatką. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, bo na drugi dzień roladki są jeszcze lepsze. Nie wiem jak to działa, ale dosłownie skradły nasze serca, zniknęły błyskawicznie i jedno wiem, będę je obowiązkowo powtarzać!

Składniki na 8 roladek
80 dkg schabu bez kości
1 łyżka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki

Sos:

250 ml  ciepłego bulionu warzywnego
4 liście laurowe
5 ziarenek angielskich
1 pełna łyżka sosu sojowego
Łyżeczka słodkiej papryki
Duża szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz świeżo mielony

Nadzienie:

10 pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz

Do podania: kasza jęczmienna , sałata 

Zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki oczyszczam, kroję w półplasterki,siekam  drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam olej, podsmażam cebulę i czosnek przez 2 minuty, następnie dodaję pieczarki. Smażę warzywa przez 5 minut, doprawiam, dosmażam kolejne 3 minuty. 

Mięso kroję na 8 kotletów, rozbijam je cienko. Doprawiam każdy kotlet, solą, pieprzem i papryką. Na środek mięsa kładę łyżkę farszu, zwijam roladkę, panieruję w mące, mocno dociskając. 
Rozgrzewam olej, roladki podsmażam przez 2 minuty z każdej strony. 
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. 
Przekładam roladki do naczynia żaroodpornego, dodaję bulion i wszystkie przyprawy. Jeżeli zostały pieczarki z nadzienia, również je dodaję. Przykrywam i piekę przez 65-70 minut. 
Gotowe roladki podaję z kaszą i sałatką. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.