Desery

Babka Caffe Latte

1 Min. czytania

 Kiedyś nie lubiłam kawy. Ale tak solidnie nie lubiłam. To nie był mój smak, ani moja miłość. Co prawda lubiłam kawowe desery, wtedy ten smak mi nie przeszkadzał. Ale nie lubiłam pić kawy. Obecnie to się zmieniło. Mój mąż nauczył mnie lubić kawę, dzień zaczynam od filiżanki kawy z mlekiem migdałowym, i szczyptą cynamonu. To moja ulubiona kawa, nie tylko o poranku. Tak więc może się odmienić! Ale wracamy do meritum, czyli do babki. A ta babka jest wyjątkowo pyszna, prosta, wyjątkowo smakowita, a do tego banalnie prosta. No dobrze, potrzebujemy tutaj trzech misek, by ciasto miało ładne warstwy, ale to jedyna niedogodność. Wiwat zmywarka, raz i dwa, i nasze naczynia są czyste. A jaka radość z tego wypieku! Lekka babka, odrobinę piaskowa, ale nie sucha. Do tego pełna smaku. Intensywnie czekoladowa warstwa, delikatnie kawowa dla kontrastu i waniliowy finisz. To filiżanka pysznej kawy, w jednym kawałeczku ciasta. No dobra, nie oszukujmy się, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku. Nie da się! Jeżeli szukacie prostego ciasta, o niezwykłym smaku, takim, które idealnie pasuje do kawy, to już go macie. Nie musicie szukać dalej, zacząć nim tydzień, to po prostu czysta przyjemność. 

Składniki:

4 jajka

250 gramów masła

350 gramów mąki pszennej

120 gramów erytrytolu ( albo 100 gramów cukru)

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

70 ml mleka

Szczypta soli

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka budyniu waniliowego


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki godzinę przed pieczeniem. 

W dużej misce umieszczam posiekane masło, dodaję erytrytol i cukier waniliowy, miksuję na jasny krem. Następnie ciągle miksując dodaję jajka-pojedynczo. Teraz czas na dodanie mleka oraz soli, dale miksuję. Do masy przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, miksuję na jednolite, gładkie ciasto. Dzielę je na trzy części. Do jednej dodaję budyļ, do drugiej kakao,  a do trzeciej kawę. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Formę do babki  smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto z kakao, następnie masę z kawą, na koniec jasną masę. 

Babkę piekę 60 minut, do suchego patyczka. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.