Obiady

Schabowe z marchewką i serem. Przepyszne.

1 Min. czytania

 Schabowe, kto ich nie lubi? Tradycyjne kotlety, to smak dzieciństwa. Bardzo lubię te tradycyjne, swojskie i domowe. Ale czasem szukam odmiany, a uwierzcie mi, niewiele trzeba, by małą zmianą, zmienić cały smak schabowych. To taka tradycja z twistem! Najważniejsze jest to by dobrze przygotować mięso, czyli nie można pominąć marynowania go w mleku i cebuli. Wiem, że może nie brzmi to jakoś szczególnie apetycznie, ale musicie mi zaufać. Ja już nie robię schabowych inaczej, niż jak moczonych w tej mieszance. Mięso jest soczyste i niesamowicie delikatne. Smaży się dużo krócej, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Ten patent podpatrzyłam w początkowych sezonach Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler. I moim zdaniem, odmienia on zwykłe kotlety. A moje kotlety odmienia dodatkowo kołderka z marchewki i sera. Niby niewielka zmiana, a mamy zupełnie inne kotlety. Jestem pewna, że będą smakować Waszej rodzince, i to nie tylko podczas weekendu, ale podczas tygodnia. Jako, że pogoda nas nie rozpieszcza, to taki solidny obiad, prosto z piekarnika, będzie jak znalazł. Znajdźcie dla niego miejsce, w tygodniowym menu. 

Składniki na 4 porcje:

4 kotlety schabowe bez kości

300 ml mleka

1 cebula

Sól

Pieprz

2 marchewki

1 mała cebula

1 łyżka przyprawy curry

Sól

1 pełna łyżka klarowanego masła

1 łyżka smalcu

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki bułki tartej

2 czubate łyżki tartego sera ( najlepiej mozzarella)

Siekam dość grubo cebulę, kotlety przekładam do zamykanego pojemnika, dodaję cebulę, zalewam mlekiem, doprawiam mięso solą i pieprzem. Odkładam na minimum dwie godziny do lodówki. 

Marchewki obieram, ścieram na tarce, cebulę kroję w piórka. Rozgrzewam masło, smażę cebulę 2 minuty, dodaję marchewkę, doprawiam solą i przyprawą curry. Smażę 5 minut. 

Kotlety wyjmuję z marynaty. Rozbijam jajko, rozgrzewam smalec. Kolety panieruję kolejno- w jajku, mące i bułce tartej. Smażę kotlety przez 2,5 minuty z każdej strony, przekładam kotlety na blachę do pieczenia. 

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.

Na kotletach układam marchewkę, posypuję serem. Kotlety zapiekam przez 10 minut. Podaję je z puree i surówką z marchewki.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.