Obiady

Sernik z palonym masłem

1 Min. czytania
Co jak co, ale serniki nigdy mi się nie znudzą. Mogłabym jeść ten deser dzień dnia, i pewnie wciąż byłoby mi mało. Najbardziej lubię te klasyczne i typowo domowe. Owszem, od czasu do czasu robię mały sernikowy eksperyment i próbuję nowości, ale ostatnio dla gościa z Portugalii przygotowałam bardzo tradycyjną i rodzinną wersję tego ciasta. Czyli sam ser, bez spodu. Sernik jest taki jak ma być, konkretny, ale bardzo kremowy, treściwy w konsystencji, ale delikatny w smaku. Całą robotę robi tutaj palone masło. Czyli masło o smaku lekko orzechowym, i ten lekko orzechowy aromat dodaje sernikowi niezwykłego smaku. Niby mała zmiana, ot, wystarczy rozpuścić masło, ale naprawdę ma to znaczenie. Sernik smakuje po prostu wybornie, koniecznie musicie spróbować. Minimum składników, maksimum przyjemności. 

Składniki:
1,2 kg twarogu śmietankowego 3 krotnie mielonego
100 gramów masła
6 jajek
150 gramów cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
1/3 szklanki rodzynek
Bułka tarta i masło do formy
Masło rozpuszczam w garnuszku, powinno wyraźnie zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu, trwa to około 8-10 minut. Studzę.
Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans, odcedzam. 
Oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem na jasny krem. Partiami dodaję twaróg,masło i łączę z masą jajeczną. Następnie dodaję proszek budyniowy, oraz pianę z białek, delikatnie łyżką mieszam pianę z  ciastem. Na końcu dodaję rodzynki, ostatni raz mieszam sernik. 
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam sernik. Wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ( na dnie warto postawić żaroodporne naczynie z wodą), piekę sernik w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 165 stopni i piekę ciasto 65-70 minut. Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce. 
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.