
Co jak co, ale serniki nigdy mi się nie znudzą. Mogłabym jeść ten deser dzień dnia, i pewnie wciąż byłoby mi mało. Najbardziej lubię te klasyczne i typowo domowe. Owszem, od czasu do czasu robię mały sernikowy eksperyment i próbuję nowości, ale ostatnio dla gościa z Portugalii przygotowałam bardzo tradycyjną i rodzinną wersję tego ciasta. Czyli sam ser, bez spodu. Sernik jest taki jak ma być, konkretny, ale bardzo kremowy, treściwy w konsystencji, ale delikatny w smaku. Całą robotę robi tutaj palone masło. Czyli masło o smaku lekko orzechowym, i ten lekko orzechowy aromat dodaje sernikowi niezwykłego smaku. Niby mała zmiana, ot, wystarczy rozpuścić masło, ale naprawdę ma to znaczenie. Sernik smakuje po prostu wybornie, koniecznie musicie spróbować. Minimum składników, maksimum przyjemności.
Składniki:
1,2 kg twarogu śmietankowego 3 krotnie mielonego
100 gramów masła
6 jajek
150 gramów cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
1/3 szklanki rodzynek
Bułka tarta i masło do formy
Masło rozpuszczam w garnuszku, powinno wyraźnie zbrązowieć i nabrać orzechowego aromatu, trwa to około 8-10 minut. Studzę.
Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans, odcedzam.
Oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem na jasny krem. Partiami dodaję twaróg,masło i łączę z masą jajeczną. Następnie dodaję proszek budyniowy, oraz pianę z białek, delikatnie łyżką mieszam pianę z ciastem. Na końcu dodaję rodzynki, ostatni raz mieszam sernik.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam sernik. Wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ( na dnie warto postawić żaroodporne naczynie z wodą), piekę sernik w 200 stopniach przez 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 165 stopni i piekę ciasto 65-70 minut. Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Musi byc przepyszny, od samego patrzenia glodna jestem
Może się skuszę na taki serniczek?
Nie mówię nie.
Pysznie się prezentuje.
Pozdrawiam 🙂
Serniki uwielbiam, więc z chęcią spróbowałabym kawałeczek tego Twojego 😉
Uwielbiam smak masła. I sernika. A już sernika z palonym masłem – najbardziej.
🙂
😉
😉
🙂
Ciekawe połączenie, które chętnie bym spróbowała 🙂
polecam:)
Nigdy takiego nie jadłam, ale wygląda smakowicie 🙂
Nigdy nie robiłam nic z palonym masłem, ale nabrałam ogromnej ochoty na taki ciężki sernik z rodzynkami 🙂
polecam:)
spróbuj koniecznie:)
Sernik <3 to ja się wpraszam do Ciebie na kawałek takiego serniczka 🙂
Ciekawy pomysł, ale w przepisie nie mogę znaleźć kiedy to palone masło dodać 🙂
Wspaniały!
uwielbiam….
Do sernika mnie długo przekonywać nie trzeba 🙂
zapraszam 🙂
😉
😉
z twarogiem razem 😉
Koniecznie muszę upiec sernik, jutro jadę na zakupy, więc dopisuję ser do listy zakupów 🙂
🙂
To symfonia dla moich zmysłów.
Ale dawno sernika nie jadłam. Musi być pyszny ten Twój sernik, wyglada rewelacyjnie 🙂
Tym razem nie dam sie namówić 🙂 serników zdecydowanie nie lubię:)
Ja też uwielbiam różnego rodzaju serniki i mogłabym je jeść bez końca 😀
🙂
🙂
🙂
Ooh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try..
https://clicknorder.pk online shopping in pakistan
🙂
Mniam. Wspaniały serniczek kochana ❤️
🙂
Mój Połówek zapewne dałby się pokroić za kawałek takiego pysznego sernika. Wygląda smakowicie 🙂
🙂
sernik pierwsza klasa 🙂
Great post dear. ♥
If you want you can check out my blog. Maybe we can follow each other and be great blogger friends. 🙂
https://belyfashionadress.blogspot.ba/
Znakomity! Nabrałam na niego ogromnej ochoty 😉
Wygląda i brzmi bardzo smakowicie! 🙂
O jeny! Uwielbiam serniczki pod każdą postacią! Zerknęłam tylko na zdjęcie, a już mi ślinka cieknie 🙂 Wypróbuję ten przepis, bo sernika bez spodu jeszcze nie robiłam i nie jadłam 🙂
polecam 🙂
😉
🙂
🙂
🙂
Mój ulubiony to ten z wiśniami 🙂
🙂
sernik to hit;D